Симона Недева от Студио Грим споделя с нас много интересна информация за една класика - червеното червило. Дори да не харесвате този наситен нюанс, добре е да имате поне едно такова в арсенала си с козметика. Червеното червило е най-добрият избор за важна вечеря, за официално посещение или друг стилен повод. Ако не искате да се окажете неподгодтвени или да изглеждате нелепо, изберете нюанса, който ще отива най-добре на тена, косата и тоалета ви. А дотогава прочетете няколко интересни факта за червеното червило.

 

Червеното червило е вечната класика. Може би няма жена, която да не е изпитала неговия чар и магнетизъм. Уж просто ярък цвят, а може да промени толкова много. Ето какви чудеса могат да направят червените устни. 

1. Много жени смятат за прекалено дръзко червеното червило и избягват да го ползват.
Но дали това не е грешка? Учените провели експеримент в известен ресторант във Франция, в който накарали сервитьорките да си сложат различни цветове червила - розово, кафяво и червено. След една седмица, в края на работния ден, установили, че сервитьорките с червено червило са получавали 3 пъти повече бакшиш от останалите.

2. Според големи британски козметични фирми, най-продаваният им продукт е именно червилото с червен цвят, след това сенките за опушен грим.

3. Във времето на черно-белите телевизори във видеокамерите се слагал червен филтър, заради който се губел ефектът на червените устни. Затова гримьорите слагали зелено на устните на жените. 

4. Според международния дипломатически протокол, жените на президентите не трябва да се появяват по време на официални приеми с червено червило. Единственото позволено такова е светлорозово. Ако първата дама наруши протокола, международният скандал е неизбежен.

5. Иконата Мерилин Монро слагала поне пет слоя червило, за да получи максимален секси резултат.

6. Някои марки дори до днес използват при приготвянето на червено червило рибени люспи. На етикета те се отбелязват като "екстракт от перла."

7. Група от американски учени от Колумбийския университет направили проучване, което установило, че всяка жена, която ползва червило, изяжда средно по 24 милиграма от него на ден. Ако приемем, че пет дни в седмицата жената слага от това червило, на 55 години тя ще е изяла 350 грама.

8. По време на Втората световна война във Великобритания било забранено производството на козметика. Уинстън Чърчил направил изключение само за червилото - той мислел, че неговата употреба "повдига морала на населението", а по-късно в икономиката се появява терминът "ефектът на червилото". В трудните времена жените не харчели пари за скъпи и големи неща, но с охота купували козметика. Може би това е причината, поради която червилото с червен цвят се продава най-много в облачни дни.

9. Елизабет Тейлър не търпяла конкуренция във филмите, в които се снимала - в тях само тя слагала червено червило.

10. По време на Ренесанса червилата с червен оттенък са използвали не само жените, но и мъжете! Във Франция, в двора на Луи XVI мъжете са използвали червило, за да направят устните си по-видими на фона на мустаците и брадата.