На високото си съдържание на витамини, фитонциди, органични киселини и пектинови вещества, лимонът дължи изключително благотворното си въздействие върху организма. Благодарение на биологично активните си вещества обаче, лимонът се слави и с многобройните си ползи върху косата.

Запознайте се с повечето от тях:

Срещу косопад
Смесете сока на 1 лимон с няколко лъжици кокосово олио. Втрийте с нежни движения и след 20 минути изплакнете. Повтаряйте процедурата 2 или 3 пъти в седмицата и само след 1 месец, сами ще се уверите в ефективността й.

Срещу суха коса
Страдате ли от чуплива и суха коса? Достатъчно е да нанесете върху косата си сок от 1 лимон, смесен с 2-3 с.л. кисело мляко. Тази смес действа като чудотворен еликсир, заздравявайки косъма и придавайки на косата мекота и блясък.

За изсветляване
Ако искате да подсилите и омекотите светлите нюанси на косата си, е достатъчно да нанесете върху избрани кичури от косата си сокът на 1 лимон. Лимонът действа като естествен избелващ агент.

Подсилва растежа
Ако искате да подсилите растежа на косата си, смесете сока на 1 лимон с рициново масло или зехтин и втрийте добре. Оставете сместа да подейства в продължение на 1 час и измийте с мек шампоан. 

За здрава коса
За да подсилите корените на косата си, смесете сока на 1 лимон с малко мед и кисело мляко. Достатъчно е сместа да се нанесе върху главата и да се масажира интензивно в продължение на няколко минути. След 10 минути се изплаква.

За укрепване на корена на косъма, може да смесите и сокът на 1 лимон с 1 сурово яйце и да втриете с нежни масажиращи движения върху скалпа. Сместа се оставя да подейства около 2 часа, след което се изплаква с мек шампоан.

Срещу мазна коса
Сред благотворните качества на лимона са не само свойствата му да почиства и намалява производството на себум, но и да защитава кожата на главата от повторно омазняване.

Срещу пърхот
Сокът от един лимон се смесва с кокосово олио в съотношение 3/1. Получената смес се втрива обилно в скалпа. Необходимо е сместа да престои върху косата, увита в найлонова шапчица, най-малко 3-4 часа. Накрая се измива с шампион против пърхот.

За гъста коса
Искате гъста и лъскава коса. Изстискайте сока на един лимон, смесете го с малко кокосова вода и изплакнете. Повторена 2 или 3 пъти в седмицата в продължение на няколко месеца, процедурата оказва удивителен ефект.

За приятен цитрусов аромат
Понякога прекомерно отделящият се себум е причина за недотам приятната миризма на косата. Достатъчно е да напръскате косата си със спрей от натурален лимонов сок и на мига ще почувствате нежното и свежо ухание на цитрусови плодове.

Срещу цъфтящи краища
Потопете краищата на косата си или втрийте в тях смес от 1 лимонов сок и 1 с.л. зетин. Този благодатен лимонов балсам запазва здравината на косъма по-дълго време, предотвартява риска от изтъняването, а оттам и – разцепването му.

Ако нямате време или сте от онези дами, на които не им се занимава много много с домашни маски или процедури, но искате да се уверите и да изпитате вълшебното действие на лимона върху косата си, достатъчно е след всяко измиване с шампоан да я изплакнете със сок от 1 лимон, разтворен в 1 л вода. Това е чудесен начин да подхраните косата си и, едновременно с това, да неутрализирате вредните съставки в шампоана.

Внимание! Не е препоръчително да използвате лимон, ако скалпът ви е раздразнен!