.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Коя напитка е най-опасна за емайла на зъбите?

Евгений Милов | преди 13 седмици
чай от каркаде
Снимка: iStock
Чай е, предполагахте ли?

Ако обичате да пиете чай, сигурно ще ви бъде интересно да разберете дали е най-опасен за зъбите, нали? Защото честата консумация на чай на пръв поглед изглежда безобидна, но ежедневната употреба на напитката може да доведе до сериозни нарушения на зъбния емайл, както и до пълното му разрушаване.

Какъвто е случаят на чая от каркаде, известен още като чай от хибискус, който е най-опасен за зъбния емайл според резултатите от изследване на швейцарски учени от университета в Берн.

Проучването е анализирало негативното въздействие и ерозивния потенциал на 100 различни напитки и храни върху. Оказало се, че киселинността на чая от каркаде има най-разрушително въздействие върху емайла на зъбите, съобщава местният "20 Minuten".

чай от каркаде
Снимка: iStock

Изследването показва още, че освен чая от каркаде, емайлът се уврежда сериозно и от безалкохолните газирани напитки и енергийни напитки, в които се добавят лимонена и аскорбинова киселина в големи количества.

Ерозията на зъбния емайл е "нарастващ проблем", както го определя ръководителят на изследването проф. Адриан Луси, именно заради увеличената консумация на подобни напитки.

Ако пиете подобни напитки, по-добре го правете на големи глътки, за да се минимизира въздействието им върху зъбите, след което изплакнете устата си с вода.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?