Все по-често децата прекарват дълго време пред компютъра, лаптопа, Ipadа или с лице, залепено на смартфона или телевизора. Не можем да бъдем крайни, защото има много образователни приложения, както и телевизионни предавания, които усъвършенстват уменията на децата да общуват, поднасят им нови и интересни научни и любопитни факти за живота. Често това е и единственият начин родителите малко да си починат. 

Бъдете обаче особено внимателни! Изследвания твърдят, че продължителното използване на тези устройства води до забавяне в когнитивно развитие на децата.

Снимка: iStock



Д-р Арик Сигман, изследовател от Британското дружеството на психолозите твърди, че дългите игри на телефона и стоенето пред монитора може да доведе до трайно увреждане на развиващите се детски мозъци. Прекалено дългото време, прекарано пред екрана, пречи на развитието на способността за концентрация, както и на усвояването на нови думи. Така вместо родителите да образоват децата си с новите технологии, те им вредят.

Как да се ползват телефони и компютри, според възрастта

Мозъците на децата на тази възраст се развиват бързо и са особено чувствителни към всичко заобикалящо ги. В медицинските среди, това се нарича критичен период, защото промените, които се случват в мозъка по това време, се превръщат в основа, върху която се гради останало по-късно. За да се развиват нормално невронните мрежи в този период, детето се нуждае от специални стимули от външната среда. Когато едно дете прекарва твърде много време пред екрана, то не получават необходимите стимули за развитие от реалния свят и следователно развитието на мозъка закърнява.

Снимка: iStock



Челният лоб на мозъка е зоната, отговорна за декодиране и разбиране на социалните взаимодействия. Тя е тази, която помага да се разбират невербалните сигнали при разговори, разликата в тона и нюансите на изразяване. Най-важният етап от изграждането на този лоб е именно в ранна детска възраст.

Въпреки опасността за младите мозъци от прекомерното използване на смартфони, има и много ползи. Над двегодишна възраст може да позволите на детето да изгледа филмче или да има друго занимание с устройството в ограничено време. Някои игри на таблетите и смартфоните подпомагат развитието на координацията, усъвършенстват бързите реакции и дори изострят езикови умения. Използването на телефоните за забавление трябва да е умерено и никога да не е за сметка на реалната човешка комуникация.