Шеговито наричан "мързеливият спорт”, когато е направен от професионалист, масажът премахва болките в мускулите и в ставите. С разтриването се  ускорява окислението на млечната киселина в мускулите и се намалява уреята в кръвта. Чрез масажните похвати се подобрява цялостно кръвообращението. В третираната област на тялото се усилва обмяната на веществата и снабдяването им с кислород. Премахва се лимфният застой и отокът на тъканите.

Професионално направеният масаж подобрява самочувствието.

Може да облекчи главоболие, запек, схващане на мускулите на врата и други оплаквания в резултат на стреса.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

На първо място лечебният ефект от масаж се определя от въздействието му върху нервната система. Механичното дразнене на кожните рецептори на голяма или малка повърхност от тялото изменят функционалното състояние на организма чрез рефлекторни реакции.

Върху централната нервна система масажът действа релаксиращо с премахване на умората. Наред с това от масажите се освообждават билогичноактивни вещества, които създават чувство на удоволствие.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Лесно може да си направите масаж на корема с двете длани една до друга в посока на часовниковата стрелка. При запек и за успокояване масажирайте с бавни притискащи движения, докато постигнете отпускане на коремната мускулатура. 

От редовни масажи може да се намали подкожната мазнина, затова се прилагат и при целулит. За тази цел е подходящ масажът на цяло тяло след сауна (за 10 мин.)

Кожата става по-гладка и еластична, защото чрез масажиране се отстраняват мъртвите клетки на епидермиса. Олющва се вроговеният слой на кожата и се очиства организмът от токсините. По-бързо се изхвърлят разпадните продукти от обмяната. Усилва се функцията на потните и мастните жлези.

Чрез масажиране на стъпалата по рефлекторен път се стимулира не само тонусът на мускулите, но се получава цялостно ободряване.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Естествено е всеки да се стреми към красота, здраве и енергичност. Когато нямате възможност да посещава  масажни центрове, удома може да използвате различни масажори. Освен технически устройства може да импровизирате домашен масаж.

Предварително затоплете кожата чрез поглаждане с масажно масло на проблемната зона. Контролирайте силата на натиска, за да не си предизвикате синина.    

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Бедрата и подбедриците може да разктривате с точилката. Стъпалата - върху ролерите или суха царевица. За разтриване на плешките и раменете приложение може да намери супената лъжица. 

За бързо тонизиране може да разтриете ушите си по цялата дължина с пръстите на ръцете.