Най-великите умове дори не знаят защо точно се налага да спим. Но те знаят друго: много хора имат проблеми със заспиването и не успяват да дремнат, дори и да са твърде изморени.

Мозъкът им просто не успява да изключи и така блаженият сън не идва понякога цяла нощ. Затова ето няколко полезни съвета, които може да спазвате, за здрав сън и бодро утро.

Кофеинът – Тъй като веществото възбужда съзнанието и отключва мисълта, избягвайте кафето, шоколада и всичко, в което се съдържа кофеин, поне няколко часа преди заспиване.

Спокойствие преди сън – Дори и да сте се прибрали късно след работа, да сте имали домакинска работа за вършене или семейни грижи, най-добре няколко часа преди заспиване да се отпуснете и да се отдадете на релакс. Можете да го направите с приятна музика или като се отдадете на друго любимо занимание.

Не на алкохола – Алкохолът и никотинът са сред основните нарушители на спокойния сън. Избягвайте ги поне няколко часа преди лягане. Ако в началото някоя друга чашка преди лягане може да ви подейства приспиващо, то само след около два часа ще има обратен ефект и ще стимулира бодростта ви.

Пийте мляко с канела– Чаша топло преди лягане върши наистина добра работа. Но само ако е с канела. Всъщност именно канелата върши всичко - намалява кръвното налягане и успокоява. Заедно с топлото мляко се приема още по-добре от организма. Но внимавайте и не прекалявайте и с количеството мляко, защото големи дози прясно мляко може да ви докарат проблеми със стомаха, от които отново да не заспите. А, да, можете да подсладите, мед е чудесно, но все пак - нека е без захар или мед.

И накрая – ако не можете да свикнете да си лягате рано, просто се опитайте поне седмица да започвате с вечерния си тоалет – миене на зъби, душ и т.н., около час по-рано от обикновено.