Лятото е към края си. Дори да има все още топли дни, слънцето вече не е толкова силно, а и водата в морето е с по-ниска температура. Но толкова много да ни харесва този слънчев загар! Забелязали ли сте една несправедливост - тъкмо се сдобиеш с перфектния тен и времето се развали и трябва да слагаш жилетка с панталон, вместо да да покажеш добре загорели рамене. Разбираме ви. Златистият загар е секси и точно затова си струва да се поддържа по-дълго време. Ето как да запазим по-дълго. За отговорите на този въпрос ни помага д-р Здравкова от Jewel Skin Clinic.

"Има някои начина да запазим слънчевия тен от лятото максимално дълго време. Много е важно кожата да бъде добре хидратирана. за това ще ви помогне вземането на хладки душове. Топлата вода по-бързо дехидратира кожата, а това, от своя страна, ускорява излющването на повърхностния епителен слой, който пигментира от слънцето. Хидратацията е важна не само за поддържане на летния загар, но и за възстановяване на мекотата и хидробаланса на кожата, вследствие продължителното излагане на слънце. Най-добре е да използвате интензивно хидратиращ продукт за тяло, с по-плътна формула или обогатена с естествени подхранващи и овлажняващи съставки както бадемово масло, какао, алое вера, кафе, нар."

Снимка: iStock

Ексфолирането на кожата на всеки 2 седмици също спомага  за по-дълготраен тен. По този начин ще подпомогнете излющването на мъртвия кожен слой, който се образува периодично и покрива произведения под въздействието на слънцето меланин, а по този начин прикрива тена.

Приемът на повече вода е полезен за кожата. През лятото организмът изхвърля много вода чрез потта и престоя под жарките лъчи. А когато кожата изсъхне, вследствие на дехидратация, започва да се лющи, което много по-бързо причинява изсветляване на тена. Чрез правилната хигиена и грижа целта е да се намали изпаряването на водата и да се поддържа необходимото количество вода в епидермиса, както и да се възстанови увредената кожна бариера. Както за тялото, така и за лицето използвайте продукти, с подходящо рН, които не са агресивни за кожата и са без сапун и които имат хидратиращи и овлажяващи съставки. Дълбока и интензивна хидратация на кожата можете да постигнете и с професионалните процедури в естетичните центрове- различни  видове мезотерапиии и хидратиращи маски.

Снимка: iStock

"Необходимо е също така да се увеличи приемът на витамин А, допълва д-р Здравкова. "Той е от съществено значение за развитието на кожните клетки и за предпазването им от свободните радикали, подхранвайки здравето и блясъка на кожата в дълбочина. Богати на витамин А са червено-оранжеви плодове и зеленчуци, черния дроб, яйцата, млякото, рибеното масло и спанакът. Може да си го доставите чрез добавки или просто чрез козметични продукти за лице и тяло, обогатени с витамин А, които да нанасяте след баня и преди лягане. Увеличете приема на пуешко месо, яйчени белтъци, извара, сьомга, соя, бадеми и авокадо. това са храните, които ще ви помогнат да запазите тена си по- дълго време. Храни, които са богати на незаменими мастни киселини, съдържащи се в орехите, лененото семе, сьомгата и зехтина, могат да помогнат на кожата ви да се поддържа хидратирана."