Да изкажем личното си отношение по даден въпрос, но да го направим така, че да не стигнем до конфликт с отсрещната страна – това е от изключително значение, за да не допуснем влошаване на отношенията и неразбирателство помежду ни.
Неминуемо е, когато двама души общуват често и имат различни гледни точки, а междувременно са подложени на стрес, да влязат в спор.

Дали това ще е половинката ни, шефът, родителите или приятелите ни, ние сме длъжни да се опитаме да направим всичко възможно, за да запазим добрия тон и уважение, както и да не допуснем темата на разговор да бъде причина за драматичен развой.

Без претенциите за изчерпателност, ви поднасям седем стъпки за постигане на по-градивна и позитивна дискусия:

Първо помислете, след това говорете

Да обмислите внимателно начина, по който да започнете разговора, е от ключово значение как той ще протече и как, разбира се, ще завърши. В случая е важно да проявите уважение към отсрещната страна и деликатно да засегнете въпроса, като говорите спокойно.
Избягвайте нападките и дрязгите, които могат само да влошат ситуацията. Например вместо да кажете на половинката си "Ти никога не се интересуваш от моите проблеми", по-добре е да го попитате:

"Искаш ли да ти споделя какво ме тревожи в последно време?" 

По реакцията на партньора ви ще разберете доколко го е грижа за вас и доколко не.

Извинете се, ако се налага и сте сбъркали

Ако сте постъпили неправилно, намерете начин да се извините. Признавайки грешката си пред партньор, приятел или колега, е признак на добро възпитание, уважение и зачитане правото на мнение на отсрещната страна. Подобно поведение, освен че ще ви позволи да избегнете конфликт, е и най-верният път към запазването на добрите човешки отношения.

Не преувеличавайте
Внимавайте какво говорите, когато защитавате собствената си позиция по време на спор. Не преувеличавайте. Ако събеседникът ви, с когото имате среща, закъснява, не го посрещайте с думите:

"Ти никога не си нареме!"
Това ще породи дискомфорт и неприязън в човека насреща.

Не повишавайте тон

Най-важното нещо, когато изразявате личната си позиция по даден спорен въпрос, е да запазите добрия тон и да не повишавате глас. Ако започнете да говорите високо, рискувате да предизвикате събеседника ви да постъпи по същия начин. Следователно децибелите ескалират, напрежението се увеличава и сблъсъкът ще доведе до скандал.
Затова запазете самообладание и се постарайте да говорите спокойно. Кажете:

"Съжалявам, но повиших тон, но този въпрос е изключително важен за мен."

Продължете дискусията, но вече със спокоен глас. Ако пък отсрещната страна първа повиши тон срещу вас, поемете си въздух и помолете учтиво човека насреща ви да се успокои.

Не споменавайте неща, които нямат отношение към спора

Не се опитвайте да търсите под вола теле. Говорете конкретно по въпроса, а не сменяйте темата с цел да упрекнете събеседника ви. Много е важно да се придържате към темата. Не въвличайте в спора стари проблеми или такива, които нямат отношение към настоящия въпрос. Не скачайте от тема на тема. Всичко това ще доведе само и единствено до задълбочаване на спора, а оттам и до влошаване на отношенията ви с другия.

Изслушвайте се

Когато партньор, колега или приятел, иска да изкаже гледната си точка, не го прекъсвайте. Изслушайте го внимателно. Едва след като приключи със своите аргументи, споделете и своето виждане по въпроса, спазвайки по-горните съвети. Ако другият се опита да ви апострофира, деликатно помолете да ви изслуша.

Обявете край на рунда

Независимо от обстоятелствата, всеки един момент трябва да имате готовност, в случай, че спорът излезе от контрол, да сложите край на рунда. Ако почувствате, че излизате от границите на доброто поведение, а напрежението нараства, опитайте се да отложите разговора за друг ден.
Изберете момент когато и двете страни са сравнително по-спокойни. Сами ще се уверите, че когато даден проблем се разисква за втори път, без напрежение, до решението му се стига много по-леко и безпрепятствено.