Когато се чувствате несигурна, уязвима, самотна дори е добре да идентифицирате причината, довела ви до това състояние.

Първата стъпка към преодоляването на несигурност е да разберете, сама за себе си, каква е причината да се чувствате неуверена. Дали това е просто моментно състояние или хронично, породено от дадено поведение или повтарящи се ситуации. 

След като си отговорите на този въпрос, постарайте се да бъдете обективни. Независимо дали се отнася за личния ви или професионален живот - опитайте се да се погледнете отстрани, представяйки си, че сте чужд човек, и се замислете както бихте казала на друг във вашата ситуация. 

Тогава трябва много да внимавате да не смесвате желанията си с реалността. Това може да ви обърка още повече. Не бъркайте това, което ви се иска с другото, което се случва. Разчитайте добре знаците, защото ако ситуацията е свързана с друг човек, то това, разчетените от вас неща могат да не означават същото за него.

Същевременно силно ви препоръчваме да вземете лист хартия и да напишете всичките си страхове. Без да лъжете себе си. Всички! Дори и най-малките. Тогава ще можете да свържете точките и да разберете много за самите вас и това, което ви се случва или не. 

В моменти на слабост е добре...

...да имаме заниманието, което не само да ни разсейва, но и да ни носи удоволствие. Намерете си хоби. Дали ще пишете, рисувате, танцувате или пеете - няма значение, стига заниманието да ви зарежда положително. Колкото и да не ви се вярва, това е вид терапия. Често хората се присмиват и казват: "това все едно да лъжеш себе си, да бягаш от проблемите". Така да бъде, но точното това променя гледната ни точка - личната провокация да излезем от златната си среда и омагьосания кръг, в който можем да се загубим. 

Другото, което помага е да нямаме големи очаквания. Те могат да бъдат извор на големи разочарования и изгубени надежди. Поставяйте си цели преценявайки какво ще ви струва постигането им. 

И не на последно място - бъдете добри към себе си. Старайте се да виждате хубавото във всичко, което правите. Не бъдете свой враг, а най-добър приятел.