.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Йогата има огромен потенциал при лечение на депресия

Евгений Милов | преди 1 година
Йога
Снимка: iStock
Практикувайте два пъти седмично за два месеца

Ако сте пробвали йога, сигурно познавате релаксиращите ползи от древната източна практика върху ума и тялото.

Сега според резултатите от нови научни изследвания, представени на конференцията на Американската асоциация на психолозите във Вашингтон, йогата може да лекува състояния на депресия.

Изследването на Линдзи Хопкинс от "VA Medical Center" в Сан Франциско обхванало 23 ветерани, посещавали два пъти седмично курс по Хатха йога, включваща физически упражнения (асани), дихателни упражнения (пранаяма) и медитация.

Йога
Снимка: iStock

 

Въпреки че в началото имали високи нива на депресия, участниците в проучването почувствали значително подобрение в психичното си състояние след едва 8 седмици.

"Засега препоръчваме йогата като допълнителна терапия - вероятно най-ефективната, заедно със стандартните методи, предписани от лицензиран психотерапевт. Йогата не е панацея за лечение на всяко състояние, но емпирични доказателства сочат, че има огромен потенциал", коментира д-р Хопкинс.

Йога
Снимка: iStock

Второ проучване обхванало 52 жени между 25 и 45-годишна възраст, практикуващи Бикрам йога (позната още като Хот йога). Значително облекчение на депресивните усещания е отчетено именно при онези участнички, които са практикували йога два пъти седмично в продължение на 8 седмици.

Според представената информация, редица други научни изследвания представят ползи от йогата за подобряване на психичното здраве, като резултатите са толкова обещаващи, че дори американската армия работи върху създаването на собствени програми за терапия чрез йога практиката.

Ползите от йогата - обяснени от 6 майстора (ВИДЕО)Отключете потенциала си с практикуване на йога
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?