.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Искате дълголетие? Яжте плодове, зеленчуци, зърнени храни и риба

Евгений Милов | преди 1 година
плодове, зеленчуци
Снимка: iStock
Подобренията в хранителния режим за 12 години намаляват риска от смърт за следващия 12-годишен период, сочи изследване на "Харвард"

Ако искате да се радвате на здраве и продължителен живот, по-добре хапвайте повече плодове, зеленчуци, зърнени храни и риба.

Резултатите са от изследване на учени от "Харвард" сред близо 74 000 души за 12-годишен период (1986-1998) и риска от преждевременна смърт през следващия 12-годишен период (1998-2010).

Това е първото изследване, което доказва, че здравословното хранене за поне 12 години значително намалява риска от смърт вследствие на сърдечносъдови болести.

плодове и зеленчуци
Снимка: iStock

"Подобреното качество на хранителния режим има продължителен позитивен ефект за здравето", заяви ръководителят на изследването проф. Франк Хю.

Подобренията в хранителния режим за 12 години намаляват риска от смърт за следващия 12-годишен период, като за това най-силно допринася консумацията на зърнени храни, плодове, зеленчуци и риба (или омега-3 мастни киселини). 

Подобряването на хранителния режим чрез замяна на порция червено месо или месни колбаси с ядки или зеленчуци, води до намаляване на риска от смърт между 8-17%. 

плодове и зеленчуци
Снимка: iStock

Влошаването на хранителния режим обаче води до увеличаване на риска от смърт между 6-12%. 

Продължителният здравословен хранителен режим намалява риска от смърт поради всякакви причини между 9-14%. 

Пълните резултати от изследването на Харвардския университет са публикувани в списание "New England Journal of Medicine"

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?