Започнали с голяма любов и очаквания, връзките преминават през различни периоди, а понякога не могат да се справят с предизвикателствата и да продължат. В наши дни във връзка с поддържането на отношения с бившето гадже, колкото и да се смята за цивилизационен акт, ще се намерят и мнозина, които да твърдят, че категорично трябва да зачеркнем бившият/бившата.

Ето защо науката се заема да внесе яснота в този спор. Издаваното в САЩ академичното списание за социални и лични отношения Journal of Social and Personal Relationships провежда изследване на тема „Става ли приятел от бивше гадже“, пише БГНЕС. Обект на изследването е била група от хетеросексуални двойки на възраст от 18 до 30 г., които са били наблюдавани в продължение на една година.

БЯХА ПОПИТАНИ…

На всеки четири месеца двойките бяха интервюирани, като бяха помолени да споделят доколко са удовлетворени от връзката си, до каква степен се чувстват обвързани помежду си и как оценяват отношенията си.

Разделилите се двойки пък бяха помолени да споделят с каква честота се срещат с бившите си партньори и какво е поведението им един към друг.

Анализът на отговорите показва, че привързаността между партньорите по време на връзката им е в такава степен, че се превръща в здрава основа за поддържането на приятелски отношения след това.

Снимка: Daniel J. Schwarz/Unsplash

ЧУВСТВАТА НЕ ИЗЧЕЗВАТ ВЕДНАГА

След изчерпването на романтизма в една връзка, чувствата на привързаност не изчезват веднага. От друга страна, ако преди да започне връзката двама души са близки приятели, то те са склонни да продължат да се виждат като приятели, каквито са били преди емоционалните отношения помежду им.

ЗАВИСИ ДАЛИ ПРЕДИ ВРЪЗКАТА Е СЪЩЕСТВУВАЛО ПРИЯТЕЛСТВО

Проучването показва, че дали ще останем приятели с бившето си гадже, зависи от това какви са били отношенията помежду ни преди връзката. Ако приятелството ни е прераснало в сериозна емоционална връзка, това е знак за дълготрайни хармонични отношения между партньорите.

А ако не сме успели да съхраним връзка си, то имаме шанса да запазим едно добро приятелство с човек, когото добре познаваме и на когото може да се доверим.