Ако отдавна искате да имате домашен любимец, но се затруднявате заради малкото място, на което живеете - има решение. Важно е просто да си вземете порода котка, която също е малка. Тези животни тежат не повече от 10 кг и самите те нямат нужда да се разполагат на широко. Но малкото им тегло, не значи че не носят огромна обич и че не будят много възхищение у стопаните си. 

Шоколадова балийска котка
Името й идва от грациозните танцьори на остров Бали. Тя е дългокосместа версия на сиамците. 

Снимка: iStock

Девън Рекс
Девън Рекс прилича на своя братовчед Корниш Рекс и изглежда по подобен начин. Има високи скули и големи уши. Но това, което отличава тази порода, е желанието им да бъдат постоянно с хората. Това определено е котката, която искате, ако можете да прекарвате цялото си свободно време в прегръдки.

Снимка: iStock

Руска синя
Те имат къс косъм в разнообразни нюанси от светлосребристо до тъмносиво. Малко са срамежливи с непознати, но бързо се сприятеляват. 

Снимка: iStock

Абисинец
Това е много любопитна котка. Обичат да проверяват всеки предмет, който предизвиква интереса им. Затова по-добре дръжте ценните си вещи добре скрити.

Снимка: iStock


Американска къдрокоска
За разлика от други котки, американска къдрокоска не моли за внимание. Тя просто се възползва от големите си, изразителни очи. 

Снимка: iStock

Бирманска котка
Много социално животно. Тази черта ги прави идеални за домашни любимци в семейства.

Снимка: iStock


Корниш Рекс
Toва е породата котки, с които никога няма да имате проблеми с космите. Те почти не се скубят.

Снимка: iStock



Дуелф 
Ако искате да прекарате много време с новата си котка, Дуелф е идеалният избор. Те са изключително общителни и изискват много внимание.

Снимка: iStock

Японски бобтейл
Японският бобтейл е една от най-комуникативните породи. Очаквайте да са доста шумни, когато искат нещо от вас - да мяукат, да ръмжат и т.н. 

Снимка: iStock



Ла Перм
Много активни и подвижни. За тях не е важно дали домът ви е широк, важно им е да е висок. Те ще се качат на всяка секция, шкаф или витрина, за да проверят какво има там.

Снимка: iStock