Можете ли да си представите, че физалисът е способен да радва много от сетивата ни наведнъж – вкусовите рецептори, обонянието, зрението, а също да бъде много полезен за здравето и добрата ни форма.

Интересен факт за растението е, че то произхожда от семейство Картофови. Плодовете са оранжеви на цвят и приличат много на малки доматчета, които обаче са частично или изцяло сгушени в подобна на хартия шушулка, която се формира от изсъхналия цвят на растението.



Физалисът може да се отглежда, за да краси дома ни, заради прекрасните оранжеви цветове, които се съхраняват през цялата зима, ако са добре изсушени.

От друга страна плодовете са ядливи , така че с един удар може да се радвате на два заека. Те са сладки и сочни, леко накиселяват и са много освежаващи. За всички, които са чувствителни към темата калории – в 100 г от плода се съдържат около 130 грама калории. Нека не забравяме и какво печели организмът ни, когато консумираме плодовете на физалиса – богати са на антиоксиданти, пектин, витамин А и С, органични киселини и микроелементи.

Внимание! Плодовете са вкусни, но цветовете не трябва да се консумират, защото са отровни!

Любопитен факт за кулинарите (предполагаме, че те вече го знаят) е, че плодовете на физалиса се използват изключително много в сладкарството за украса на торти, пасти, мелби и кремове заради атрактивния си вид.

И с това не се изчерпват способностите да удивява – плодовете могат да се изсушат лесно и да се превърнат в стафиди. Добавят се в различни мармалади и сладка за постигане на определен вкус и екзотика. Желиращите му свойства са високо ценени от готвачите.

За отглеждането


Можете да го отглеждате в домашни условия, но трябва да знаете, че през зимата е добре той да е на топло, защото трудно преживява ниските температури. Някои видове достигат внушителните 3 метра височина, така че имайте предвид, когато засаждате или купувате. Относно почвата няма да имате никакви проблеми – растението в никакъв случай не е придирчиво към тези условия.