Вероятно сте забелязали, че сезонните промени във времето се отразяват на тялото, косата и кожата. И това в много случаи не е в добрия смисъл. Смяната на топлите и дълги дни с по-къси, ветровити и студени са сериозна предпоставка да забележим как кожата ни започва да се променя. Много жени усещат кожата си по-опъната и суха, дори започваща да се лющи, а тези от вас, които са предразположени към акне, усещат как пъпките стават повече или по-възпалени.

Какво се случва с кожата ни, когато преминаваме от топло към студено време?
Най-простото обяснение, което всеки дерматолог може да даде е, че кожата обича постоянните условия на околната среда. И когато те се променят рязко, това действа като шок за кожата. Когато преминаваме от топлите сезони към студените и когато температурите и влажността спадат рязко, кожата трябва да се приспособи към новите условия и да започне да работи по-усилено, за да поддържа нормални нива на хидратация.

Снимка: istockphoto.com



Това от своя страна води до нарушаване на външния й слой и защитната бариера, загуба на хидратация и лесно възпаление. Всичко това засяга сериозно здравия и цялостен вид на кожата.

Нещо, което също трябва да знаем, е, че това, което се случва с кожата на лицето ни, когато навън стане студено, не се дължи само на рязката смяна на температурата, но и на начина на живот, който също се променя, когато температурите паднат – започваме да вземаме по-горещи и дълги душове и включваме климатици и централни отоплителни системи в офисите, които също имат своето влияние върху вида на кожата и я изсушават.

Намалете времето за къпане
Дерматолози препоръчват, когато времето навън стане по-студено, да намалим времето за къпане до 5 минути, когато става дума за ежедневните душове.

Избягвайте да се къпете с много гореща вода
Горещата вода също е добре да бъде избягвана, защото тя нарушава естествената кожна бариера, която играя важна роля за външния вид и здравето на кожата. Става дума не само за кожата на лицето, но и на цялото тяло.

Снимка: istockphoto.com


Използвайте мек хидратиращ продукт
Едно от важните условия, които в никакъв случай не трябва да пренебрегваме, ако искаме да се радваме на красива кожа и през есенно-зимните месеци, е да я хидратираме с подходящ неинвазивен продукт.

За кожа, склонна към акне и раздразнения, грижите през зимата трябва да бъдат още по-щателни. Избирайте измиващи продукти и хидратиращи продукти за лице като интензивния успокояващ крем Eucerin DERMOPURE