.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Ефективни ли са антидепресантите? Вече няма две мнения

Евгений Милов | преди 1 година
антидепресанти
Снимка: iStock
Въпросът е кои медикаменти са най-ефективни и имат най-добра поносимост

Депресията е един от най-големите бичове на съвременния свят, но ново проучване прекратява отдавна битуващия спор за ползата от антидепресантите. Според данни на Световната здравна организация около 300 млн. души в света страдат от депресивно разстройство.

Международното проучването установява, че антидепресантите са наистина ефикасни срещу депресия при възрастните, като дори разграничават различните популярни медикаменти на пазара според ефективността и поносимостта им.

Настоящето изследване анализира резултатите от 522 предходни проучвания, отнасящи се към 21 масово използвани антидепресанта сред 116 000 пациента.

Някои от медикаментите са по-ефективни от другите, а някои имат по-добра поносимост от останалите - но всичките 21 изследвани антидепресанта са били по-ефективни при депресия от приема на плацебо.

Антидепресантите с най-добра ефективност:

Амитриптилин

Венлафаксин

Есциталопрам

Пароксетин

Миртазапин

Вортиоксетин

Антидепресантите с най-лоша ефективност:

Флувоксамин

Тразодон

Флуоксетин

Антидепресантите с най-добра поносимост:

Циталопрам

Есциталопрам

Флуоксетин

Вортиоксетин

Сертралин

Антидепресантите с най-лоша поносимост:

Амитриптилин

Кломипрамин

Дулоксетин

Венлафаксин

Флувоксамин

Тразодон

Химическите съединения могат да бъдат продавани под различно търговско име в съответните държави, както и в зависимост от фармацевтичната компания, която ги произвежда.

Така веществото венлафаксин се продава като "Effexor" в САЩ, но в България медикаментът е известен като "Velaxin". Веществото тразодон е популярно като "Oleptro" в Щатите, но у нас е известно с името "Trittico".

Докато веществото флуоксетин е известно като "Prozac" едновременно в САЩ и България, както и веществото сертралин като антидепресанта "Zoloft" в двете страни.

Специалистите предупреждават, че при лечението трябва да се подхожда строго индивидуално към реакцията на всеки пациент към съответните медикаменти, а резултатите от изследването да не се приемат за класация на антидепресантите.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Lancet".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какви оценки получава(х)те в училище?