Преди да направим нещо за себе си трябва да изясним причината защо го правим. И така, едно заглавие като „Да засилим метаболизма” не звучи толкова интригуващо, колкото това например – „Плоско коремче? Да, да,да!”. Но нещата всъщност са свързани пряко – за да имаш плосък корем, не трябва да водиш заседнал начин на живот, трябва да пиеш повече вода, да хапваш повече плодове и фибри, а това са все трикове за засилване на метаболизма. Изводът е, че, за да стопим някоя и друга мазнина, първо трябва да зададем на организма си правилни параметри, по които да функционира, или с други думи – да засилим метаболизма!

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosНе пропускайте закуската
Тя е най-важното ви ядене за деня и със сигурност не искате да я пропуснете. През нощта тялото ви е било в покой и сутринта то се нуждае от пресни сили за старт на деня и за засилване на процесите, протичащи в него.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosНе гладувайте
Неправилната диета и гладуването могат да ви докарат само главоболия и… запек. Хранете се здравословно, по малко, но често, вместо да подлагате организма си на гладуване.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosОсновното количество храна хапвайте преди обед
Когато дойде време за лягане, организмът започва да работи на по-ниски обороти. Ако на вечеря сте се натъпкали здравата, то тялото ви няма да има възможност да работи правилно вечерта, докато си почивате.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosПийте студена вода, кафе или чай
Прибавяйки лед към водата, вие карате тялото си да работи по-усилено, за да затопли течността. Това от своя страна засилва метаболизма и обмяната на веществата. Кофеиновите напитки и чаят също работят в тази посока.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosДвижете се
Не е задължително да се потите по 5 часа във фитнеса, за да кажете, че сте се раздвижили. Дори и сами една разходката всеки ден ще ви гарантира добра обмяна на веществата.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosКакво да хапвате, за да стимулирате метаболизма (за всеки по нещо):
бадеми (сурови), ябълки, аспержи, горски плодове, зеле, моркови, лютиви чушки, целина, краставици, къри, яйца, чесън, грейпфрут, лимон, лайм, овес, зехтин, портокали, фъстъчено масло, спанак, домати, пълнозърнести храни, кисело мляко, канела и др.