Важен момент в създаването на настроение в обзавеждането е съчетаването на цветовете с интериора. За тази цел трябва добре да познаваме своята индивидуалност и да се съобразим с размера на помещението.

Най-голяма площ в една стая заемат стените. Затова първата задача е да се изберат тоналностите за тях. Чак след това идва ред на подовите настилки, мебелите и декорацията. За да се справим с всичко това, трябва да сме запознати с трите основни чисти цвята - червено, жълто и синьо. Ако всеки се смеси със съседния, ще се получат съответно оранжево, зелено и лилаво.

Червеното създава настроение и приобщава хората, но трябва да знаем, че това е и доста агресивен цвят, не особено подходящ за спални помещения. Ако решим да го използваме, то по-добре би било да е в холни помещения.

Жълтото, от друга страна, носи жизнеността на слънчевата светлина и се свързва с позитивно настроение. Един добър избор за кухня, трапезария, малки пространства и дори коридорни помещения, жълтият цвят придава приветливост.

Зеленото комбинира веселото настроение на жълтото и релаксиращия ефект на синьото. Зеленият цвят е подходящ за всяко помещение, без ограничение, стига да бъде подбран точният нюанс.

Синьото стои добре в банята и спалнята, тъй като има успокояващ и релаксиращ ефект. Но за постигането на подобна атмосфера е добре да използвате светлосин оттенък, тъй като тъмният нюанс създава усещане за тъга.

Оранжевото предизвиква вълнение, ентусиазъм и прилив на енергия. Не се възприема добре в дневни помещения, ако е прекалено интензивно като нюанс, но за кухни и трапезарии е прекрасно решение.

Лилаво може да използвате, ако сте любители на лукса. То се свързва с благородството, а в по-светлите си нюанси притежава и успокояващите свойства на синьото.

Ваш верен помощник,
Mr. Bricolage!