Този десерт е лесен за приготвяне, изглежда изискано и има забележителен вкус. Скромното присъствrе на розовата вода и шепата шамфъстък превръщат обикновените бутер банички в хрупкава и благоуханна основа за сочните пресни смокини.

Продукти за 6 порции:

6 големи зрели пресни смокини
375 г бутер тесто
2 с.л. розова вода
50 г ядки (шамфъстък или лешници)
2 с.л. захар
6 с.л. цедено кисело мляко
6 ч.л. течен мед

Приготвяне:

Нарежете тестото на 6 парчета и ги подредете в тава за печене. Поръсете отгоре с розова вода и подредете шамфъстъците, като добавите и по малко захар. Печете 10-12 минути, докато бухнат добре и се зачервят.

Междувременно разрежете смокините на резенчета, поставете ги върху вече изпеченото тесто, добавете по лъжица цедено кисело мляко върху всяка една от баничките. Поръсете резените смокини с мед.

Така приготвеният десерт прекрасно може да замести закуската в неделното утро. Сервирайте веднага, още докато баничките са топли.
 

Очакваме вашите вкусни допълнения, изменения, идеи или предложения на кулинарните странички на нашите форуми тук или тук...