Вероятно мечтае да създаде разказ, роман или приказка, която да прилича поне малко на книжките на Роалд Дал. Как може да се случи това? Как да изненадаш читателя и да поддържаш неговото любопитство страница след страница?

Всички малчугани, които не спират да фантазират и да съчиняват истории, вече имат своя най-добър приятел в трудния творчески процес. Това е новото издание „Аз съм писател“, което излиза в детската поредица на „Ентусиаст“.

В „Аз съм писател“, която прилича повече на игра, отколкото на скучен учебник, оживяват великани и се будят омагьосани принцеси, разбиват се кораби, детективи търсят улики, а индианци потеглят на бой. Тя ще помогне на децата да разберат как се появяват идеите за бъдещите книги.

Ще ги научи да бъдат наблюдателни, да търсят и виждат нещо ново и необикновено в привичното и познатото. Насочващите въпроси, увлекателните задачи и пъстрите картинки ще бъдат допълнително улеснение за младите творци.

Снимка: Ентусиаст

Първият и най-важен съвет към малчуганите е да пишат много, за да тренират уменията си. Те трябва да даряват персонажите си с човешки черти, да добавят хумор, където е уместно, да измислят живи диалози. Във всяка глава ги очакват серия от въпроси и предизвикателства, които ще ги насочват из лабиринта от думи. Малките писатели ще усвоят много нови умения:

- Как да съставят план на историята си?

- Какво е най-важното при изграждането на сюжета?

- Как се създава криминален разказ?

- Защо главният герой трябва да преодолява трудности? 

- Как се измисля атрактивно заглавие?

Ако изпълнят всички задачи и отговорят на всички въпроси – успехът е в кърпа вързан.

Снимка: Ентусиаст

Част от предизвикателствата в книгата ще бъдат част от специална творческа работилница по време на второто издание на кампанията „Национална седмица на детската книга“, която е предназначена за деца, които обичат да четат и мечтаят да пишат. Тази година инициативата ще се проведе през юни в НДК.