.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Най-важните небесни събития до края на 2016 година

LadyZone.bg | преди 3 години
марс
Снимка: iStock
За някои радост, за други – мъчително безсъние

Ето кои са най-важните небесни събития до края на 2016 г. Отбележете си ги в календара, за да не ги изпуснете. Или най-малкото, за да знаете каква е причината за безсънието ви в тези дни.

Пълнолуния

20 юни, 20 юли, 18 август, 16 септември, 16 октомври, 14 ноември и 14 декември.

Метеорният поток Персеиди (11-15 август)

Един от най-ефектните космически спектакли през годината. Максимумът на потока е на 13 август, когато „падащите звезди“ са около 100 на час, но и в дните около него е достатъчно интересен за наблюдение. Вземете шезлонг и одеяло и излезте от големите градове, където светлините пречат на доброто наблюдение. Някои от метеорите изгарят с жълто-зелена светлина и са много впечатляващи.

Венера и Юпитер на 28 август

Няколко часа след залеза на 28 август Венера и Юпитер ще бъдат само на 10-15 градуса една от друга. Какво означава 10-15 градуса ли? Ако изпънете ръката си към небето и свиете юмрука, той ще запълни пространството между двете планети. Толкова близо ще бъдат те.

Частично лунно затъмнение

На 16 септември ще има частично лунно затъмнение от земната полусянка, което ще е видимо от Европа, Азия, Африка, Индийския океан и част от Атлантическия океан. В България ще може да се наблюдава цялото затъмнение, като то започва малко след изгрева на Луната и завършва преди полунощ.

Супер Луна

На 14 ноември Луната ще бъде „само“ на 356 536 км от Земята. За последно спътникът е бил толкова близо през 1948 г. Средното разстояние между Луната и Земята е 384 400 км, което означава, че на 14 ноември месечината ще бъде с около 7,3% по-близо от обичайното.

Метеорният поток Джеминиди (13-14 декември)

Много активен метеорен поток, който често остава незабелязан заради облачното време през декември, а и заради студа, който отказва мнозина. Наблюдава се в съзвездието Близнаци (на англ. Gemini), откъдето идва и името му.

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какви оценки получава(х)те в училище?