Има няколко причини, поради които не бива да снимаме човек, докато спи. Някои от тях звучат нелогично, други са мистични, трети са свързани единствено и само с естетиката. И все пак – замислете се за тях следващият път, когато решите да снимате ваш познат, докато спи.

1. Ако спящият човек изведнъж се събуди, може сериозно да се изплаши. Особено ако при снимане използвате светкавица.
От биологична гледна точка по време на сън в тялото на човек се синтезира мелатонин, който регулира сърдечния ритъм. За правилното синтезиране на този хормон е особено важно спането на тъмно и в спокойна атмосфера. Събуденият от светкавицата на фотоапарата човек ще бъде неспокоен и раздразнен.

2. Снимайки го, нарушавате спокойния сън на спящия и пречите на почивката му

3. Докато спи, човек отпуска мускулите си и това много променя изражението му.
 

4. На снимка спящият човек прилича на мъртвец.

5. В някои религии снимането на спящ човек е забранено.
Последователите на исляма твърдят, че не бива да се снима човек, докато спи, така както са забранени скулптурите и изображенията на хора и животни от шериата. Обяснението е, че създавайки такива образи човек се опитва да наподобява творенията на Аллах, което е грях и се наказва с жестоки мъчения в Ада.

6. Снимайки, може да изплашите ангела хранител на спящия човек, който го е навестил в този момент.
Съществува поверие, че ако се снима спящ човек, неговият ангел може да се изплаши и да го напусне завинаги.

7. Сниманите по време на сън хора са по-податливи на магии и уроки.
Според лечителите и био енерготерапевтите на снимка, заедно с човека се отпечатва и неговото енергийно поле. По време на сън това поле значително отслабва. Използвайки снимка на спящ човек, магьосници и баячки могат лесно да му направят заклинание или магия.

7. Енергийното поле на спящия човек е близко до това на мъртвия.
Снимайки спящия може да увредите тази енергия, човекът да се разболее и дори да умре. Снимката е акт, който затвърждава реалността.