.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Лунното затъмнение тази вечер ще е уникално - сняг и зелено

| преди 2 години
Лунно затъмнение
Снежната луна е друго явление, което можем да наблюдаваме на 10.02.2017

Снежна луна се нарича пълнолунието през месец февруари. То ще се случи вечерта на 10 срещу 11 февруари 2017 г. Нарича се така, заради снеговалежите, които са най-обилни именно през този месец. Наричат тази Луна и гладна. Името е свързано с това, че през февруари месец запасите от храна, предвидени за зимата, вече започват да свършват.

Луната ще започне да се затъмнява в 0,30 ч. на 11 февруари, като ще достигне своя максимум в 2,43 ч. Краят на този цикъл е в 4,52 ч. българско време.

Освен в България, лунното затъмнение ще се вижда от Европа, по-голямата част от Азия и Северна Америка, както и в Африка. Няма да има пълна или частични фаза, а яркостта на лунния диск само леко ще намалее. 

Освен скриването на Луната, ако имате бинокъл или малък телескоп, ще може да видите и кометата 45Р/Хонда- Маркос-Пайдушакова. Тя ще премине само на 12 милиона километра от Земята. Ще бъде видима преди зазоряване от четвъртък до неделя в съзвездието Херкулес. Кометата ще изглежда синьозелена, с опашка като ветрило. Цветът й се дължи на изпаряващия се двуатомен въглерод, който свети в зелено в космическия вакуум.

Къде ще ходите на море тази година?