За майките, които планират да кърмят своето бебе или вече са започнали да го правят, със сигурност ще бъде интересно и полезно да се запознаят с онези храни, които трябва да избягват по време на този важен за кърмачето период. Разбира се, в никакъв случай не претендираме за изчерпателност. Също така това не означава, че от списъка със задължения трябва да се изключи необходимата консултация с личния лекар. И така, ето 9 храни, които кърмещите мами трябва да изключат от менюто си:

Храни и напитки за увеличаване на кърмата >>

1.Кофеин

Определено кофеинът не влияе благотворно на новороденото. Това вещество не само, че може да попречи на съня, така необходим за всяка майка-кърмачка, но оказва негативно въздействие върху развитието на нервната система на бебето. Все пак проблемът има две опции за разрешаване: едната е да преминете към т.нар. безкофеиново кафе. Другата е – да избягвате да кърмите най-малко два часа след консумацията на кофеинова напитка.

 

2.Риба и морски дарове

 

Трябва да знаете, че даровете на океана са изключително полезни, но някои от тях съдържат високи нива на живак, които могат да възпрепятстват развитието на мозъка и нервната система на детето.

 

3.Броколи

 

Влакнестите храни, сред които са именно броколите и карфиола, могат да създадат дискомфорт в коремчето на вашето бебе. Ако все пак, не можете да устоите на тези храни, приготвянето им на пара и лекото им задушаване е препоръчително. Така приготвени, консумацията им носи много по-малък риск от дисбаланс в бебешкото стомахче.

 

4.Краве мляко

 

Кравето мляко крие риск от алергия, след като попадне в кърмата. По-добрият и безопасен вариант е да се спрете на бадемово или конопено мляко.

 

5.Пикантни храни

 

Пикантните храни са полезни, но крият риск от проявата на неприязън от страна на бебето към тях, когато попаднат в майчиното мляко. Ако забележите, че детето ви е особено недоволно и се кърми с нежелание в деня, когато сте консумирали нещо пикантно, просто премахнете за известно време лютивата част от менюто си.

 

6.Мента

 

Поглъщането на големи количества ментова отвара може да доведе до намаляване на кърмата. Ето защо за предпочитане пред чая от мента е този от лайка. Лайката има успокояващ нервната система ефект и не крие опасност от намаляване количеството на кърма.

 

7.Ядки

 

Всъщност според последни изследвания консумацията на ядки е препоръчителна за майки кърмачки. Но трябва да се знае точно за кои ядки става въпрос. Отговорът е: за суровите лешници, бадеми и кашу. Те допринасят за здравословното хранене на майката и осигуряват на бебето необходимите за неговото развитие минерали и витамини. Препоръката тук обаче е те да се приемат по етапно и по малко, за да се избегне риска от проявата на алергична реакция. Те допринасят за здравословното хранене на майката и осигуряват на бебето минерали и витамини.

 

8.Чесън

 

Всъщност единствената негативна страна на чесъна е, че попадайки в млякото, той създава един особен и непознат за мъничето вкус, към който в повечето случаи бебетата реагират с неодобрение. Това от своя страна крие риск бебето да се отнесе с подозрение при следващия опит за кърмене.

 

9.Алкохол

 

Според Американската академия по педиатрия приемът на алкохол по време на кърмене може действително да намали и дори да доведе до прекртяване производството на кърма. Освен това консумацията на майчино мляко, което съдържа следи от алкохол, може да доведе до нарушаване нормалното развитие на организма и до намаляване темповете на растеж при бебето. Специалистите позволяват единствено консумацията на чаша вино, но с уговорката това да се прави поне два-три часа преди кърмене.