Не е тайна, че горските плодове (както и всички останали) са от изключително значение за доброто ни здраве. Те са перфектен източник на витамин С, играещ особено важна роля в изграждането на добър имунитет на организма. Доказана е тяхната ефективност и в борбата с холестерола, диабета и рака. Ягоди, боровинки, къпини, малини и т.н. – всички те могат да се похвалят с огромното си количество антиоксиданти, фитохимикали, флавоноиди, каротеноиди, полифеноли, витамини и минерали. Горските плодове оказват благотворно влияние не само върху нашето здраве, но ни и правят още по-красиви и млади. Перфектната храна за кожата през лятото!

Запознайте се с част от безценните хранителни вещества – еликсири на здравето и младостта, с които майката-природа е надарила прекрасните и любими на всички ни сладки горски плодчета >>

  • 5 неочаквани ползи от сладоледа
  • 33 звезди, които гордо демонстрират секси тела в социалните мрежи
  • Най-забавните плажни снимки
  • Кои са модерните цветове и прически през топлия сезон
  • Стряскащо: Какво става с кожата ни, ако не сложим слънцезащитен крем
  • 7 вида напитки, които обожаваме през лятото
  • Подготовка за комфортна почивка
  • Идиличното детство на село през погледа на Изабела Урбаниак (снимки)
  • Как да си направите бижута от миди
  • 3 кулинарни вълшебства с диня

Антоцианин

Пигментът, отговорен за червените, лилави и сини цветове на много растения, включително и на плодове. Той е мощен антиоксидант, който предпазва от негативното въздействие на свободните радикали върху кожата.

Елагинова киселина

Антиоксидант, който предпазва кожата от вредното въздействие на слънцето и пречи на образуването на ензима, разграждащ еластина и колаген в кожата. Тази комбинация създава двустранен и мощен отпор и бариера срещу бръчките.

>>

Незаменимите мастни киселини

Ключов елемент, играещ важна роля в общото здравословно състояние. Мастните киселини имат силата да облекчават и успокояват всякакви кожни възпаления, подобряват хидратацията и гладкостта на кожата.

Витамин C

Силен антиоксидант, който предпазва кожата от свободните радикали. Той хидратира и увеличава колагеновите и еластинови нива на кожата. Ще го открием в къпините, боровинките, бъза, годжи берито, малините и ягодите.

>>

И за да не бъдем голословни, предлагаме на вниманието ви 3 лесни за приготвяне подмладяващи маски с горски плодове, в чието въздействие сами може да се убедите:

Подмладяваща маска с малини

Намачкайте шепа малини с 1 с.л. мед и нанесете получената смес с нежни кръгови движения върху лицето. Оставете я да престои 15 до 20 минути. Изплакнете с хладка вода. Маската има почистващ, подхранващ и изглаждащ ефект.

Пилинг маска с червени боровинки

В купа смесете ¼ чаша царевично брашно, 2 с.л. прясно намачкани боровинки, 1 с.л. кисело мляко и 2 с.л. мед. Намачкайте съставките с вилица и нанесете, като масажирате върху лицето и шията в продължение на 2-3 минути. Изплакнете с хладка вода. Маската нанасяйте върху чиста и влажна кожа веднъж или два пъти седмично.

Маска за ръце и крака от ягоди, малини и боровинки

Напълнете ¾ чаша с ягоди, ¾ чаша с малини и ¾ чаша боровинки. Разбийте всички плодове с ½ чаша кисело мляко в блендер. Нанесете върху ръцете и краката. Измийте след 10-15 минути.