Коледните пости - 40 дни на въздържание от блажни храни, време да прочистим тялото, ума и душата. Тъй като зимните пости съвпадат и с настъпването на студеното време, правилният избор на храна е от огромна важност: все пак е по-добре да постим, да сме здрави и във форма, отколкото само да постим. Ако спазвате такъв режим за пръв път, може би не сте се замисляли за подводните камъни, които ви очакват, затова се допитах до опита на препатили в постите дами, които споделиха своите грешки, така че да не ги допускате и вие.

Консумирате много плодове
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Макар че плодовете са позволени по време на пост, ако целта ви е едновременно да постите и да запазите или намалите теглото си,  не е без значение кога и колко от тях ще консумирате. Един плод със закуската или при физическа активност е абсолютно разумен избор, но ако хапвате няколко наведнъж, вместо да се храните пълноценно, рискувате скоро да сте гладни, тъй като захарта е единственият източник на калории в плодовете и не засища задълго. Заложете на малко количество плод, комбиниран със сурови ядки, за енергия и контрол на апетита. Добре е и да избягвате плодове, които ви карат да прекалявате с количествата.

Прекалявате с хляба
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Филийки с маслинен пастет и хумус на закуска, малко крутони в крем супата, лек зеленчуков сандвич следобед и ето, че половин пълнозърнест хляб вече е изчезнал. Безспорно хлябът може да бъде толкова вкусен, че да ви увлече и да не усетите кога сте прекалили с калориите и въглехидратите. Моят съвет е да избирате кисели хлябове, като традиционните руски или други, които се приготвят без мая. Постарайте се да не приемате хляб повече от веднъж дневно и наблегнете на зеленчуците и зеленчуковите супи, за да се заситите.

 

Предозирате със солени храни
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Липсата на любимите ви сирене, кашкавал и месо, може да ви накарат да солите варивата и кореноплодните твърде много, за да ги направите вкусни. Тъй като растителните продукти са естествено бедни на сол, съвсем очаквано е, че можете да прекалите със солницата. За да избегнете излишното задържане на вода, подпухване и дискомфорт, използвайте малки количества морска или хималайска сол – те ще подправят храната ви, но и ще внесат нужните минерали, за да може да поддържате оптимален баланс на течностите в организма.  Ако харесвате туршия или маслини, непременно ги изкисвайте преди консумация.

Преяждате със сладко
Снимка: Росица Николова

Сладкият вкус е често търсен по време на пости: почти на всеки ъгъл може да си купите постни бисквити, бонбони или вафличка. За съжаление, рискувате да си създадете изкуствена нужда от все повече и повече сладко, тъй като консумацията на такива храни стимулира апетита.  За да контролирате апетита за сладко, консумирайте го в малки количества, никога на гладно и за предпочитане след физическа активност.  Експериментирайте и с различни сготвени плодове: ябълка, тиква, круша, дюля и сладки ароматни подправки като канела, карамфил и индийско орехче. Друг начин да си доставите сладък вкус е да сложите малко бадемово или оризово мляко в чая или кафето.

Забравяте за калориите
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

По време на пости калориите имат значение повече от всякога, особено ако целта ви е да запазите оптимално тегло. Когато приемът на белтъчини спадне, спада и разходът за храносмилане, а това значи, че горим по-малко калории. За да сте сигурни, че не приемате повече от нужното, задължително, проверете калорийната стойност на продуктите, които консумирате най-често. Където е възможно, намалете калориите, като имате наум, че най-богатите на енергия постни продукти са мазнините, ядките и различните сосове, като песто. Когато се храните навън, избирайте храни без сосове, така ще ви е по-лесно да знаете какво съдържат.

Повече идеи за приготвяне на здравословна храна за пости може да получите от том 2 на кулинарните картички с предварително преброени калории "Изкуството на истинската храна",  www.artofrealfood.com