Ябълков мус

Продукти за 8 порции:

2 кг ябълки
250 мл ябълков сок
50 г захар
3 пакетчета ванилова захар
100 г сухар
2-3 с.л. масло
2 с.л.+1 ч.л. кафява захар
500 г квасена сметана

Приготвяне:

Обелете ябълките и след като отстраните семките, ги оформете на кубчета. Кипнете плодовете заедно с ябълковия сок, захарта и 1 пакетче ванилова захар. Захлупете съда и варете на умерен огън около 10 минути. Оставете да се охладят. Натрошете сухара на ситни трохи, като за целта го поставите в найлонова торбичка. Изпечете ги в горещо масло при непрекъснато бъркане. Добавете 2 с.л. кафява захар и охладете. Смесете сметаната с 2 пакетчета ванилова захар. Разпределете ябълковия компот в чаши. Върху него сложете на пластове маслените трохи и сметаната. Сложете в хладилника за 1 час. Преди сервиране поръсете с кафява захар.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Байганети

Продукти за 6 порции:

2 яйца
2 с.л. захар
сол
150 мл бяло вино
150 г брашно
4 средно големи ябълки
4 с.л. лимонов сок
олио
пудра захар за поръсване

Приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта, щипка сол и бялото вино. Добавете брашното, разбъркайте добре и оставете настрана 15 минути. Междувременно обелете ябълките и със специален уред отстранете средната семчеста част. Нарежете ябълките на филийки и ги напръскайте с лимонов сок. Загрейте олио във висока тенджера. Оваляйте плодовите пръстени в панировката и пържете до златисто. Отцедете ги върху кухненска хартия. Поднесете ги поръсени с пудра захар или ванилов крем.

Снимка: tasteofapple.com

Ябълки в бутер тесто

Продукти за 4 порции:

4 средно големи ябълки
300 г бутер тесто
2-3 с.л. стафиди
30 г захар
½ ч.л. канела
2 с.л. масло
50 г пудра захар
2 с.л. лимонов сок

Приготвяне:

Смесете стафидите, захарта, канелата и маслото и напълнете с този микс предварително обелените и почистени от семките ябълки. Разстелете тестото и го нарежете на 4 еднакво големи правоъгълника. Във всеки от тях завийте по една ябълка и притиснете. Сложете ги в тавичка, застелена с хартия, и печете 20-25 минути. В предварително загрята на 200 градуса фурна. Пригответе глазура от пудрата захар и лимоновия сок. С нея намажете изпечените ябълки, след като изстинат.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

3 кулинарни изненади, скрити в бутер тесто >>

Карамелизирани ябълки

Продукти:

10 ябълки
550 г + 2-3 с.л. кафява захар
1 ч.л. лимонов сок
500 г тъмен шоколадов кувертюр

Продукти:

Измийте ябълките и забийте във всяка една от тях по една дървена клечка. Във висока и тясна тенджерка сипете 550 г захар, 5 с.л. вода и лимоновия сок. Сложете съда на слаб огън и карамелизирайте захарта. Дръпнете от котлона и оваляйте ябълките една по една в карамела. Оставете да се охладят и изсъхнат за около 15 минути. Натрошете кувертюра на едро и го разтопете на водна баня. По желание може да смесите разтопения кувертюр с шепа счукани ядки по избор, кокосови стърготини или натрошени на ситно бисквити. След като леко се охлади, потопете в него ябълките. Оставете ги настрани 10-15 минути, докато шоколадът се стегне. Смесете канелата и 2-3 с.л. кафява захар и поръсете ябълките.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

Опитайте още сладки изкушения с ябълки:

Както и да го погледнеш... повече от щрудел >>

Карамелен кекс с ябълки >>

Ябълков пай с овесени ядки >>

Ябълков сладкиш с кисело мляко >>

Вафлени кори с глазирана ябълка и бадеми >>