Как да приготвим тиквеника, за да се получи добре тази година? Всяка дама, която харесва да е домакиня вкъщи или иска да впечатли близките си по празниците, се опитва да приготви някоя вкусотия за коледната трапеза.

Снимка: iStock

Ако все не можете да уцелите подходящата рецепта за тиквеник или искате да пробвате нова, вижте 5 начина за приготвяне на традиционния тиквеник:

  • Как Наум Шопов, Теа Минкова и сестра й Ая събраха 20 000 лева за „Българската Коледа“
  • Екзотика край камината: Коледа с розови пижами в дома на Деми Мур (СНИМКИ)
  • Коледната ваканция на Нина Добрев и Шон Уайт в Аспен, Колорадо (СНИМКИ)
  • 2023 г. за Василена Винченцо – бебе "Меченцо", шофьорска книжка и много гушки
  • Визия „диско топка“ – как да изглеждаме неотразимо в новогодишната нощ (ВИДЕО)
  • Тежка Коледа за Брус Уилис. Съпругата му с откровено видео
  • Иван Масларов от "Фермата" 9 за операцията, през която премина днес
  • Коледа на плажа: Нети се къпе в морето посред зима (ВИДЕО)
  • Балерината Мартина от "Фермата" 9: С приятеля ми сме колеги, живеем заедно от 3 години (ВИДЕО)
  • Ивет Лалова, посочвайки коремчето си: Подаръкът на Симоне за рождения му ден (СНИМКИ)

1. Класически тиквеник с готови кори

Снимка: iStock

Необходими съставки:

  • 1 пакет кори за баница
  • 1 кг тиква
  • 200 г орехи
  • 1 ч. ч. олио
  • 250 г захар
  • 1 ч. л. канела
  • 2 пакетчета ванилия

Начин на приготвяне:

Почистената тиквата настържете на едро ренде. Задушете тиквата в дълбок и широк съд, като разбърквате периодично. Отстранете от котлона и добавете захарта, канелата, ванилиите и едро счуканите орехови ядки. Готовата плънка намажете върху корите, като взимате по две от тях. Прехвърлете в предварително намаслен съд. Тиквеникът се пече в предварително загрята на 170-180 градуса за 40-45 минути. След като извадите от фурната, напръскайте с малко студена вода и завийте с кърпа.

2. Сиропиран тиквеник

Снимка: iStock

Необходими съставки:

  • 1 пакет кори за баница
  • 1.5 кг тиква
  • 1 ч. ч. счукани орехи
  • 1 ч. ч. захар
  • 3 ч. л. канела
  • 1 ванилия
  • 200 мл олио

За сиропа:

  • 1 ч. ч. захар
  •  1 ванилия

Начин на приготвяне:

Настържете вече почистената тиква и я запържете в сгорещеното олио на средната степен на котлона. Добавете на части цялото количество мазнина, като изчаквате тиквата да промени цвета си и да омекне. Прибавете орехите. Разбърквайте и добавете захарта. Поръсете с канела и ванилия и махнете от котлона. Нанесете от плънката до средата на листа, като взимате по два листа. Подредете всички рула и сложете в предварително загрята фурна. Печете на 200 градуса през първите 5 мин, а след това за 30 минути на 160 градуса.

За сиропа: Загрейте 1 ч. ч. вода и изсипете захарта. Варете 3 минути, като периодично разбърквате, добавете ванилия. Оставете сиропа да се охлади. Залейте горещия тиквеник с охладения сироп и завийте с кърпа. Оставете да поседи поне една вечер.