Безсънието, стресът, физическото изтощение след боледуване или нередовно хранене  се отразяват върху косата. Тя става суха и оредява, поради недостиг на белтъци. Губи блясъка си и се накъсва поради липса на селен, сяра, фосфор, силиций. Възпалителни огнища в синусите, грануломи, проблеми в жлъчния мехур и заболявания на щитовидната жлеза също може да причинят оредяване на косата и оплешивяване.

Храната, с която се храните, влияе на косата. Не забравяйте за овесени ядки, ръжен хляб, царевица, риба, орехи, цитрусови и горски плодове, спанак, наред с варивата, зелето, пилешкото месо, лука, тиквата, яйцата, гъбите.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Не бройте падналите си косми, но нормалното е около 50-100 косми да падат за денонощие. Каквато и да е причината за косопада при вас, масажирайте с търпение скалпа си.

Нежният масаж усилва кръвния поток към космените фоликули и съдейства за растежа на косата. Освен това създава усещане за релаксация и успокоение. 

Водата е много важна за косата

Изплакване на косата за блясък

Веднага след шампоана влажната коса се облива с билков извлек.

- За руса коса: лайка, невен, бял равнец

- За тъмна коса: магданоз, розмарин, босилек

Снимка:Thinkstock/Getty Images

По една супена лъжица от билките се поставят в керамичен съд и се заливат с вряла вода. Похлупват се, оставя се да престоят през нощта. На сутринта се прецеждат. Полученият извлек се употребява след сутрешния душ за обливане на косата за блясък. 

Маска за укрепване на косата

Втрийте в корените сместа от зехтин и мед в съотношение 3:1 и оставете да действа около половин час, като завиете главата с кърпа. След това я изплакнете, но не я изсушавайте със сешоар. Препоръчително е маската да си направите в почивен ден.   

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Измиване на мазната коса със сода бикарбонат

Ако имате мазна коса, сложете 2 супени лъжици сода в половин литър топла вода и полейте косата по цялата дължина. Втрийте хубаво в корените. След това масажирайте в продължение на 2-3 минути.

Подхранване на суха коса с натурална комбинация от мед, хума и оцет в равни части. Кашата се нанася върху косата и скалпа с  втриване. Държи се до изсъхване, след което се измива с вода. Косата става по-омеква и жива. 

Постоянните грижи за косата

Подстригване на косата е наложително. Дори да се стремите към по-дълга коса, трябва да я подкъсявате по половин сантиметър на всеки пет седмици.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Не вчесвайте косата, когато е мокра, особено с гъст гребен. Хубавата четка има комбинация от зъбчета с естествен косъм и синтетика, с които се разнася естествената мазнина от скалпа в косите до края.

Правете около 15 до 25 разчесвания на ден с подходяща четка за коса.

Поддържайте гребените и четките чисти. В плосък съд налейте гореща вода и добавете една лъжичка сода. Поставете ги вътре и след няколко минути обилно изплакнете.