В 21 век все още има страни, за които жената в цикъл е нещо „заразно”, което трябва да бъде изолирано. Организацията Femme International е направила карта, на която показва къде по света менструацията е тема табу и къде се отнасят с жените втози период от месеца неравноправно.

Венецуела
В селските райони на Венецуела жените в менструация са карани да спят в специално пригодени за тази цел бараки, докато цикълът им не приключи.


Гана
В селските райони на Гана на жените им е забранено да прекарват времето си в една и съща къща с мъжа си, както и да му готвят, когато са неразположени.

Индия
Тъй като в Индия кравата се счита за свещено животно, когато жените са в цикъл, им е забранено да пипат крави.

Непал
В Непал жените също са карани да се усамотяват. В някои от отдалечените райони на жените дори им е забранявано да говорят с когото и да е по време на менсутруалния си цикъл, а също и да прекарат това време в отдалечени глинени колиби.

Кения
Жените от племето Масаи, които са в менструация, не трябва да доят крави, нито да влизат в обора, за да не „заразят” останалите животни. Другото, което им се забранява е да се хранят с млечни продукти по това време от месеца.


Югоизточна Азия
В много общности в Югоизточна Азия на жените в менструация не им е разрешено да използват същите чешми и приспособления за вода, които използват останалите от страх да не се заразят.


Ислямските страни
По ислямска традиция жените в цикъл не трябва да се молят, не трябва да докосват Корана, нито да постят.