Растителната мазнина, извличана от плодовете на маслиновите дървета, позната като зехтин, е предпочитан продукт за готвене и дресинг за салати. Преди да купуваме и използваме зехтин обаче, трябва да знаем няколко важни неща, които се разпространяват под формата на заблуди, за неговата употреба, съхранение и калорийна стойност.

Зехтинът е нискокалоричен продукт


Въпреки че зехтинът е здравословна и питателна храна, тя все пак е мазнина и има достатъчно калории, че да се замислите. Хубавата новина е, че за разлика от другите продукти, които използваме за овкусяване на салати и готвене, той съдържа много малко лоши мазнини.

5 изкусителни топинга за печени картофи>>

 

Зехтинът в магазина е винаги пресен


За разлика от виното, за зехтина не важи правилото колкото по-отлежало, толкова по-добре. Ако искате да сте сигурни, че купувате качествен зехтин, никога не правете компромиси с цената и винаги пазарувайте стоки с посочен срок на годност.

4 вкусни идеи за ястия без месо>>
 

Скъпият зехтин е за салати, а евтиният – за готвене


Много хора купуват качествен зехтин, който използват за дресинг на салати, а що се отнася за готвенето – предпочитат евтините му варианти. Това е една от широко разпространените заблуди за профукта, защото колкото е по-качествен зехтинът, толкова по-добре се справя с високите температури и термичната обработка, която няма как да не промени неговите характеристики.

4 вкусни предложения за ястия с морски дарове>>

Зехтинът трябва да се съхранява само в стъклена бутилка


Това твърдение е частично вярно. Но много хора всъщност не знаят, че по-добрият вариант за съхранение на зехтина е в тъмна стъклена бутилка, защото светлината променя структурата на продукта, а от там и неговите вкусови характеристики и качества.

Добрият зехтин има фантастичен вкус


Ако някой ви каже това, значи никога не е опитвал истински зехтин. Пресният и чист продукт притежава много силен вкус, който дори е горчив и дразни езика.