Откъс от глава 4
„Съвместно съжителство“

Има добра и лоша светлина, в която може да виждате новия си съквартирант/партньор в живота. Тя/той досадник, който отнема от личното ви време и обсебва дистанционното ли е? Или пък е новият ви постоянен другар в забавленията, който е винаги насреща, за да празнувате хубавите страни на живота и да преживява заедно с вас при неизбежните проблеми? Отговорът е: и двете. Понякога ще се вълнувате, когато осъзнаете, че вашата половинка ви очаква вкъщи. Друг път ще ви се иска да се прибирате и в дома ви да няма никого. Равновесието зависи от това да се научите да живеете с нечии други навици и да осигурявате пространство на другия. За да се радвате на щастливо съжителство, действайте според силните страни и чудатостите на партньора си. Не се опитвайте да превърнете половинката си в нещо, което не е.

Правилата вкъщи

След като тръпката от сватбата и медения месец премине, реалността на ежедневния съвместен живот крие опасността да се превърне в баналност. Ще има както добри, така и лоши моменти, но вие можете да поемете контрола и да насочите нещата към добрите, през по-голяма част от времето. Ето и няколко съвета как да го направите.

Установете правилата вкъщи. В хода на съвместния ви живот те ще се развиват и променят. Правилата могат да бъдат от типа на „Говорим за сметки само всяка втора сряда“ или „Не си лягаме ядосани“.

Отнасяйте се един с друг както бихте се отнасяли със съквартирант. Показвайте същото уважение към мнението и пространството на партньора си. Това, че той/тя е „ваш/а“, не означава, че трябва да злоупотребявате. (Често се отнасяме с любимите си хора по-лошо, отколкото с познатите си, така че не попадайте в този капан.)

Търсете решения. Може би сте от хората, които прочитат набързо неделния вестник и го мятат в кошчето за боклук. Половинката ви обаче го чете по малко през цялата седмица – и го намирате в хола, кухнята и спалнята. Не позволявайте това да ви вбеси. Вместо това инвестирайте в хубав кош и помолете съпруга/та си да оставя вестника там, докато гледа новините.

Запомнете – нито един от вас не чете мисли. Няма „правилен“ начин. Вашата половинка няма как да знае, че „правилният“ начин да съхранявате остатъците от храна например не е в красивите ви чинии, а в пластмасови; че вие не пускате съдомиялната машина, докато не се напълни; че никога не слагате ножовете с дървени дръжки в съдомиялната и т.н., и т.н.. Отнасяйте се благосклонно един с друг. Вместо да натрапвате собствения си подход, дайте нови идеи за вършене на нещата и за справяне със задачите заедно.

Избирайте битките си. Наистина ли има смисъл да крещите всеки път, когато партньорът ви забрави да свали капака на тоалетната линия? Не се впрягайте за дребни неща.

Ежедневни дейности

Ежедневните дейности са жизненоважни за щастливата обстановка у дома. Те предотвратяват хаоса и допринасят за комфорта на всички.

Дейностите сутрин

Ако един от вас е сутрешен тип, тогава той/тя трябва да става първи, да приготви кафето и да вземе вестника. Това е вашият момент от деня, в който трябва да сте по-добрата половинка. Ако никой от двамата не е сутрешен тип, уповавайте се един на друг, за да успеете да излезете от вкъщи навреме за работа. Разпределете си сутрешните задължения – един приготвя кафето и закуската; другият опакова обяда и т.н.

Дейностите след работа

Всички имаме различни начини да разпускаме след дълъг работен ден. Може да имате нужда да поседите половин час на тишина, когато се приберете вкъщи от работа. Партньорът ви може да предпочита веднага да започне да бърбори за всичко, което се е случило през деня. Научете стила за разпускане на другия и действайте съобразно него. Това може да доведе до установяването на следното правило: Няма да говорим за деня си, докато този, който се прибира последен, не е бил вкъщи поне двадесет минути.

Различни стилове на отпускане на напрежението

Бъбривата Бети: Прелива от новини за случилото се през деня, интересни факти, които е научила, и въпроси за плановете през следващия уикенд. Хората, които работят сами и далеч от вкъщи, често имат такъв стил, тъй като през деня не са общували достатъчно.

Тихият Том: Има нужда от буферен период между работата и дома, без значение дали е имал дълъг ден, или не. Иска да се прибере у дома, да се преоблече в удобни дрехи и да си сипе нещо за пиене, преди да започне да прави разбор на събитията от деня.

Замислената Зузи: Този тип хора имат нужда от още повече време за отпускане на напрежението, докато преминават от работния ден към вечерта. Може да имат нужда за няколко минути да поседят в тиха стая със затворени очи, особено ако работният ден е бил дълъг и изтощителен.


"Младоженците – ръководство за употреба" излиза под знака на издателство Vakon.