Всеки сам разбира необходимостта от постенето и го спазва внимателно през всичките дни. Постът ни помага да дадем предимство на духовното в нас. По-лесно е когато цялото семейство се храни постно в дните до Коледа. С днешните предложения ще имате интересно разнообразие от любими ястия. Ето ги:

Спаначена крем супа

Рецепта за 4 порции
300 г изчистен спанак
1 средно голям картоф
2 супени лъжици пълномаслен маргарин
1 глава кромид лук
1-2 скилидки чесън
1 кубче зеленчуков бульон
Щипка индийско орехче
Черен пипер и сол на вкус

Маргаринът се разтапя в тенджерата и в него се задушава нарязаният на дребно лук. След това се прибавя нарязаният картоф и чесънът. Разбъркват се често. Сухият бульон се разтваря в топла вода и се налива към зеленчуците в тенжерата. Вари се, докато картофите омекнат. Тогава се добавя и спанакът и се задушава за около 5 минути. Зеленчуците се пасират, посоляват се и отново се загряват за кратко време заедно с добавените подправки - индийско орехче и черен пипер.

 

Постни пълнени чушки с ориз

Рецепта за 4 порции
10 - 12 чушки зелени или червени чушки
Рецепта за плънката
1 ч.ч. ориз
1 глава кромид лук
2 моркова
1 домат
4 с.л. олио или зехтин
1 ч.л. червен пипер
½ връзка магданоз
Чубрица и сол на вкус

Може да се използват сурови, сушени или замразени чушки. Лукът се нарязва на ситно и се слага в тенджера да се задуши с олиото/зехтина. Прибавят се морковите, нарязани на малки кубчета. Добавя се и измитият ориз и сместа се разбърква добре. Плънката се подправя със сол, чубрица, червен пипер, магданоз и се залива с 1 чаша топла вода. Оставя се на огъня, докато се поеме течността. Накрая се добавя и доматът, нарязан на ситно. Чушките се посоляват от вътре и се пълнят с готова плънка. Нареждат се в глинен съд или в тавичка. Заливат се с 2 чаши топла вода. Пекат се на 200 С градуса, докато оризът се свари.

 

Варена тиква с кокосови стърготини

Рецепта за 6 порции
1 цигулкообразна тиква
10 с.л. захар
150 г кокосови стърготини
6-7 ореха
Пчелен мед на вкус

Тиквата се измива и се разрязва на две половини. Издълбава се сърцевината със семките. Нарязва се на удобни четвъртини и се обелва кората. С остър нож се реже на кубчета около 2см. В дълбока тенджера се слагат захарта и около 1л вода. Добавят се нарязаните вече кубчета тиква и се оставя на слаб огън да се вари около 30 минути. Сварените парченца тиква се изваждат с решетъчна лъжица. Всяка порция се поръсва с кокосови стърготини, смлени орехи и мед според предпочитанията.

 

 

За всеки ден от Рождественските пости ще намирате интересни и практични "Постни рецепти на деня".