Нафпавок е сурово-изсушен месен деликатес, който има дълга традиция в българската кулинария и консервиране. Приготвял се е от преди повече от век във всички села от разложката долина - Елешница, Баня, Долно Драглище, Горно Драглище, Добърско, Годлево, Бачево. Днес го приготвя единствено Дешка Кротева от Горно Драглище.

Интересното при приготвянето на този традиционен български деликатес е, че се суши много дълго време и се заравя в пепел. За него се използва само най-вкусното от свинското месо - бонфиле, контрафиле, бут, врат и малко сланина.

Снимка: архив на Slow Food


"С какво ще се хранят във фермата очаквайте да видите във "Фермата" по bTV тази есен. Всички любопитни подробности следете на Facebook страницата на предаването."

Всичко това се нарязва на малки парчета и се овкусява със сол, черен пипер, кимион, домашна чубрица, джоджен, риган и мента. Месните късчета се тъпчат в стомаха на прасето, който се оформя като наденица. От това действие идва и името на деликатеса - "нафпавам" означава натъпквам, напъвам.

Снимка: архив на Slow Food

Напълненият мехур се поставя в дървен съд със сол. Суши се в периода декември – април, като се притиска с камък и дървена талпа, за да се изкара въздухът от вътрешността.

Напролет деликатесът се премества на място, където се посипва с дървесна пепел.
 Така може да преседи до септември месец. Дървесната пепел го консервира, като отнема влагата, възпрепятства появата на плесени и му придава незабравим, характерен вкус.

Приготвянето на нафпавока датира от времената, в които хората в село Горно Драглище масово отглеждали животни – прасета, кокошки, овце, засявали нивите с тютюн и картофи. В търсене на начин да съхраняват месото за по-дълго, измислили метода със сурово сушене и използването на пепел от дървата, които горели в домашното огнище.

"С какво ще се хранят във фермата очаквайте да видите във "Фермата" по bTV тази есен. Всички любопитни подробности следете на Facebook страницата на предаването."

Но макар да има отколешна традиция, нафпавокът бил малко известен извън селото. Сдобива се с популярност и много хора проявяват любопитство да го опитат, след като Slow Food – организация, която издирва и подкрепя приготвянето на традиционни български храни, научава за него и се свързва с Дешка. Днес нафпавокът е доста известен сред хората, които се интересуват от уникални български месни продукти.

Снимка: архив на Slow Food

"С какво ще се хранят във фермата очаквайте да видите във "Фермата" по bTV тази есен. Всички любопитни подробности следете на Facebook страницата на предаването."