Мили мами и дами, ето ме отново пред вас, ваш кулинарен довереник, Мишо. Когато бях едва на 6 месеца, имах щастието за първи път да се докосна до Нейно Блаженство вълшебната тиква. И до ден днешен, от висотата и опита на близо 4-годишен дегустатор на неизброими блюда и вкусотии, очарованието от нежността и кротката магия на този необикновен плод не ме е напуснало. Ето защо ми се ще да посрещнем подобаващо пристигането на царицата на есента с няколко превъзходни чудесийки, които, повярвайте ми, ще пленят не само сетивата, но и душата ви.

И баба, и дядо могат да ви предложат и да ви приготвят баници, пайове и всевъзможни сладкиши от този превъзходен плод – така или иначе той си е сладък. Аз обаче, като за начало, ще ви сюрпризирам с една, на пръв поглед, скромна, но изключителна по своя вкус и съдържание гозбичка:

Нежна крем супа от тиква

Предлагам на вниманието ви следните продукти:

1 глава червен лук
400 г тиква най-малко
1 ч.ч. сок от нар, разреден с вода 1:1
4 с.л. подквасена сметана
200 г микс от сварени и пасирани морков и ябълка
ок. 50-60 г краве масло за задушаване на тиквата
щипка бял пипер и щипка джинджифил
домашно приготвени мънички крутони за гарниране

Ето и похватите в приготвянето:
Лукът се нарязва на много ситно и се задушава в маслото. Подправя се с белия пипер. Тиквата се почиства, нарязва се на парченца и се прибавя към лука. Сипва се сокът от нар и всичко се задушава докато омекне. Пасира се със сметаната, като се добавя микса. Отново се подправя с белия пипер и тук вече влиза в ролята си джинджифила, който леко притъпява сладостта на тиквата. Сервира се, гарнирана с крутонките. Тази крем-супичка е изключително атрактивна, ако преди да я разлеете в чинийките, я сервирате на масата в половинка леко запечена издълбана тиква.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

В другата половинка от тиквата може да си приготвите невероятен десерт от изпечени в нея плодове, кубчета дюля, ябълка, круша, сливи, грозде и банани, залети с 2 с.л. лъжици боров мед или кленов сироп и няколко щипки канела за аромат.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Пикантна паста с варена тиква

Продукти за 4 порции:
350 г паста
1 кг тиква, обелена и нарязана на кубчета
1 с.л. зехтин
¼ ч.л. едър лют червен пипер
¼ ч.л. кимион на зърна
150 г меко сирене (козе или според предпочитанията)
50 г кашкавал (или пармезан)

Приготвяне:
Варете пастата и тиквата в подсолена вода 2 минути или докато тиквата и макароните омекнат. Запазете ½ ч.ч. от водата за варене, след което отцедете добре. Сипете зехтина в затоплената тенджера от варенето и добавете едрия лют червен пипер и кимиона. Запържете на слаб огън, като бъркате, за 1 минута. Върнете макароните и тиквата в тенджерата и добавете запазената течност от варенето. Разбъркайте внимателно. Добавете сиренето, подсолете на вкус и разбъркайте добре. Прехвърлете в затоплена фурна за сервиране и поръсете с кашкавала. По желание може да украсите с тънки резенчета пилешко филе. Сервирайте на момента. Гарнитура от зелена салата е пeрфектно допълнение към това съблазнително средиземноморско блюдо.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Към следващите рецепти >>

Крем карамел с тиква

Продукти:
350 тиква цигулка
200 г сметана
130 г захар
3 яйца
2 ванилии
110 г захар за карамела

Приготвяне:
Сварете и пюрирайте тиквата. Изсипете захарта върху намаслено дъно и карамелизирайте на умерен огън. Когато цветът стане като на светъл карамел, отстранете от котлона и изсипете във формата. В отделен съд разбийте яйцата със захарта на пяна, добавете сметаната, ванилиите и тиквеното пюре. Изсипете сместа във формата. Печете крема на водна баня (в дълбока тава с вода до половината на съда) в гореща фурна на 180 градуса около 40 до 60 минути. Охладете за около 4 часа, обърнете крем карамела и сервирайте.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Сладко от тиква

Ако искате да си подсладите неумолимо наближаващите студени снежни утрини, ви подхвърлям идеята да си направите тиквено сладко, съхранило цялата жизнерадост на лятото и топлото слънце на ранната есен. То е толкова приятно и лесно за приготвяне, че някои дори го наричат "мързелив конфитюр". Сладкото от тиква пък притежава такъв вълшебен вкус, че ще дари небцето ви с истинско неземно щастие.

Продуктите... са малко:
За 1 кг обелена тиква са необходими само 1 кг захар и 2 ч.л. лимонтозу...

Приготвяне:
Нарязваме тиквата на малки кубчета и ги прибавяме към врящия на бавен огън рядък сироп. Той се приготвя от захарта и 2 чаени чаши вода. Когато сладката смес се посгъсти, прибавяме лимонтозуто. Според вкуса и предпочитанията ни можем да ароматизираме, като подправим с лимонена или портокалова коричка и канела. Горещата благинка изсипваме в бурканчета, които затваряме с капачки и ги обръщаме надолу до изстиване. Така се получава естествено вакуумиране и запечатване.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Към следващите рецепти >>

Печен тиквен сладкиш със сини сливи и грозде

Продукти за 1 тава: 1 кг обелена и нарязана на кубчета тиква
10 големи зрели сини сливи
шепа бяло стафидено грозде
2 яйца
2 с.л. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
щипка канела
½ ч.ч. захар

Приготвяне:
В тавичка, постлана с хартия за печене подреждаме парченцата тиква. Поръсваме с 2/3 от захарта и канелата. Междувременно приготвяме палачинково тесто от брашното, млякото и яйцата. Заливаме тиквата и подреждаме отгоре сливите, разрязани на половинка. Изсипваме и гроздови зрънца. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна около 20 минути.
Поднасяме на нетърпеливите още топла, но за предпочитане е да се консумира охладена.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

И за финал нещо малко по-скромно, но не по-малко вкусно и ухаещо на приказна есен…

Тиквено гъделче с кленов сироп

Необходими продукти за четири гурманчета: ок. 400 г почистени от кората и нарязана на кубчета тиква цигулка (мускатова тиква)
400 мл прясно мляко
350 мл сладкарска сметана
150-200 г фруктова или тръстикова захар по избор
5-6 с.л. кленов сироп
щипка джинджифил
1 ч.л. канела
За гарниране и украсяване – 4 блокчета бял или кафяв млечен (или натурален) шоколад, няколко мини вафлички и по избор шепа настърган кокос.

И приготвянето:
Кубчетата тиква се задушават (или сваряват) на пара заедно със захарта. Още докато е топла, сместа се пасира. Отделят се ок. 100 г. Останалата част се прибавя бавно към млякото и сметаната. Прибавят се джинджифилът и канелата. Разбърква се хубаво и се разлива в подходящи коктейлни чаши. Всяка порция се залива с добре пасираната с кленовия сироп отделена тиква. Гарнира се с настъргания шоколад.
Гарнитурата може да разнообразите и с настърган кокос, а защо не - и с малки декоративни вафлички.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

 

Пригответе, опитайте и ми пишете кое от всички блюда ви е харесало най-много – солените тиквени гозбички или десертите.

Кулинарен подстрекател,
Ваш Мишо :)