Варени кестени

Кестените се варят ок. 70-90 минути в покрит съд. В райони, където има много кестени, населението си е пригодило специални медни съдове (гюмове) с тесен отвор, откъдето парата, получена при варенето, излиза трудно. Така сварени, кестените запазват специфичния си вкус и сладост. Поднасят се топли.

(Photo: Thinkstock/Guliver Photos)

Печени кестени

Избират се здрави, нечервясали кестени, рязват се откъм върха и се пекат върху електрически котлон. Поднасят се топли. Ако не е възможно да се сервират веднага, се държат в затворени съдове.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Озахарени кестени

Обелват се 1 кг плодове и се варят във вода с шепа пшеничени трици. Щом втората обвивка омекне и започне да се отделя, кестените се отцеждат. Обелените ядки се пускат внимателно в гъст сироп (1 л вода и 1 кг захар се варят 15 минути). Когато сиропът се сгъсти напълно, целите ядки се изваждат и се нареждат върху мрежа, за да се изцедят. Сиропът отново се сгъстява, като към него се прибавя и изцеденият от ядките сироп. Всяка ядка се залива с лъжичка топъл сироп 4-5 пъти. Накрая, при последното заливане, се прибавят няколко капки лимонов сок. Като изстинат напълно и престоят няколко дни, ядките се загъват поотделно в станиол и се подреждат в кутия. Поднасят се като много фино допълнение към вечерния бюфет.

(Photo: Thinkstock/Guliver Photos)

Пуйка, пълнена с кестени

Изчистената и измита пуйка се пълни със следната плънка: запържва се 1 малка глава лук, нарязана на дребно; добавят се нарязаните на зарчета птичи дреболии и малко ориз около 30 г. Прибавят се 250 г кестенови ядки, приготвени по следния начин: ядките се обелват от външната обвивка и се варят във вода с пшенични трици, докато се обели и втората им обвивка. Слагат се да поврат в прясно мляко и като омекнат, се задушават в краве масло и се посоляват.  Подправят се с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Плънката се залива с ок. 70 мл бульон, в който са врели дреболиите и къкри до полуомекване на ориза. Напълнената птица се зашива, залива се с хладка вода и се вари на тих огън, докато омекне. Забележете, едва тогава се посолява, маже се с масло и се пече до зачервяване. Поднася се с най-различни гарнитури според вкуса ви – задушени в масло картофки, грах или моркови. Сервира се топла.

(Photo: Thinkstock/Guliver Photos)

Пюре от кестени

Сваряват се 1 кг кестени, отделят се ядките и се разбиват с миксера заедно със 100 г краве масло, подправя се със сол, черен пипер и малко индийско орехче. Може да се поднесе под формата на прекрасен пълнеж към различни тестени или месни специалитета, както и самостоятелно с вкусна украса по избор.

(Photo: Thinkstock/Guliver Photos)

Пирожки с кестени

Замесва се тесто от 500 г брашно, 1 ч.л. сол и малко хладка вода. Меси се, докато се изглади и се разделя на 5 топки, които се оставят да престоят 20 минути, намазани с мазнина и покрити с хартия. Точат се кръгове върху покривка. Когато позасъхнат, петте кори се нареждат една върху друга, като между тях се слага масло. Изрязват се квадрати с големина по желание. В средата се поставя една непълна лъжица кестеново пюре, смесено с 1 настъргана на ситно ябълка, след което върховете се сгъват към средата. Отново се маже масло. Пирожките се сгъват на две и се нареждат в намазаната тавичка. Отгоре отново се нареждат бучки масло. За цялото количество ви е необходимо ок. 200 г краве масло. Пекат се на 180-200 градуса в продължение на 25-30 минути до златисто. Поднасят се топли.

Снимка: allthatimeating.co.uk

Шоколадов крем с кестени

Сварените и обелени 500 г кестени се прекарват през машинка за месо, след което се разбъркват с 200 г захар, 200 г настърган или разтопен шоколад и 250 г бита сметана.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos