Знаете ли, че френското грозде е същинска съкровищница от витамини и други полезни за здравето хранителни вещества. Не случайно това малко приказно творение на природата е плод №1 по най-високо съдържание на витамин С. На всичкото отгоре е вкусно както в сурово състояние, така и като добавка към най-разнообразни основни блюда и десерти. Отличава се с нежния си и обсебващо приятен стипчив вкус.  Поднасяме ви няколко избрани рецепти, които несъмнено ще ви превърнат в негов непоколебим фен.

Към рецептите >>

Салата от френско грозде

Френското грозде може да бъде чудесно допълнение към най-различни плодови салати. Прекрасно допълнение е към прасковите и други горски плодове. Плодовата салата се подправя с бяло вино, лимонов сок и пудра захар. Може да се поднесе и със сметана. Вместо пресни може да се използват сушени плодове, които се държат известно врмее в хладка вода, за да набъбнат и да се освежат.

Супа от френско грозде

Продукти:
250 г френско грозде
1 л вода
300 г грис
сол
захар

Приготвяне:
Плодовете се пускат в кипяща вода и като поомекнат се слага грисът. Вари се 5-6 минути, ръси се сол и захар на вкус. За още по плътен вкус и аромат може да добавите към супата може да добавите и шепа макарони по избор + малини, ягоди или боровинки. Супата се поднася топла или студена.

Ореховки с френско грозде

Продукти:
3 белтъка
300 г смлени орехови ядки
300 г пудра захар
150 г озахарени плодове
100 г разтопен шоколад
хартиени капсулки
ванилия

Приготвяне:
Разбитите на гъста пяна белтъци се смесват със захарта и ореховите ядки. От получената орехова смес се правят кръгове, големи колкото дланта и дебели ок. 1 см. В средата се слагат озахарените плодове и се прави топка, която полива отгоре с разтопения шоколад. Оставят се в хладилник и се поднасят след 2-3 дни.

Кейк с френско грозде

Продукти:
2 яйца
250 г кисело мляко
500 г брашно
25 мл олио
370 г захар
5 г хлебна сода
250 г френско грозде
ванилова сметана

Приготвяне:
Разбиват се яйцата и се слага олиото, като биенето продължава. Прибавят се захарта и киселото мляко. Пресятото брашно се смесва със содата и всичко се разбърква. Към полученото рядко тесто се прибавят оваляните в брашно плодове. Изсипва се в намазана с масло и поръсена с брашно форма за кекс. Пече се в умерена фурна. Кейкът се поднася полят с ванилова сметана, покрита с плодчета френско грозде.

Пай с червено френско грозде

Продукти:
750 г брашно
4 яйца
220 г масло
350 г пудра захар
1 бакпулвер
щипка сол
250 г сладко от френско грозде
30 г сухар
френско грозде за поръсване (сурово или от сладко)

Приготвяне:
Замесва се тесто и се оставя да престои ок. ½ час. Взема се 2/3 от него и се разточва пласт в тавичка. Ръси се сухар и отгоре плодчета Останалото тесто се замесва с още малко брашно, за да стане по-твърдо и се стърже на ренде. Трохите се разпръскват равномерно върху сладкото и се пече в умерена фурна. След като се извади и поизстине, паят се покрива плътно с плодчета червено френско грозде.

Ликьор от френско грозде

Плодовете се варят и се прецеждат. На 500 мл се слага 500 г захар. Като поври и се посгъсти, сиропът се сваля от огъня. Като поизстине, се прибавят 150 мл чист спирт (95%), 10 г шоколадова есенция и ликьорът се филтрира. Отлежава 3-4 месеца.