Боровинки, боровинки, сладки, чудни боровинки! Кой не ги обича?! Предлагаме ви няколко идейни нежни вдъхновения за лятната трапеза. Запретвайте ръкави и се хващайте на работа, за да се насладите на някоя от тук поднесените кулинарни творби с боровинки.

Сладко от боровинки

Продукти:
1 кг боровинки
1,5 захар
1 л вода
8 г лимонтузу

Приготвяне:

Захарта и водата се варят 7-10 минути и в получения сироп се слагат измитите боровинки. Сладкото се вари на умерен огън, докато капка от него почне да оставя на ръба на порцеланова чиния. Накрая се прибавя киселината, разтворена в много малко вода и сладкото се вари още 5-6 минути. Още топло се изсипва в буркани и се обръщат с капачката надолу, за да се вакуумират при изстиването.

Крем от боровинки

Продукти:
5 яйца
100 г пресни боровинки
500 мл сок от боровинки
25 г желатин
300 г захар
сок от ½ лимон
25 г масло
ванилия

Приготвяне:

Отделят се жълтъците и се бъркат. Прибавят се захарта, горещия сок от боровинките и желатинът и кремът се бъркат, докато кипне. Изстудява се в съд със студена вода и разбитите на сняг белтъци се смесват с крема. Ароматизира се с ванилията и се изсипва във форма, изплакната с вода. Като замръзне, кремът се обръща. Гарнира се с пресни, оваляни в захар, по желание, боровинки.

Торта с боровинки

Продукти:
500 г брашно
3 яйца
3 белтъка
410 г пудра захар
200 г прясно масло
200 г пресни боровинки
100 г орехови ядки
бакпулвер
боровинки за поръсване

Приготвяне:

Пресятото брашно и маслото се превръщат на трохи и се слагат 200 г захар, бакпулвер и 3 яйца. Замесва се меко тесто, което се пече  в равна тавичка на пласт, дебел около 2 см. Оставя се да изстине и се поръсва с боровинките. Разбиват се белтъци, слага се захарта и накрая се прибавят смлените ядки. Сместа се размесва леко и с нея се гарнира тортата. Използва се къдрав шприц. Отгоре се нарежда пресен плод. Пече се на слаба фурна само отгоре.

Салата с боровинки

Продукти за 8 порции:
1 чаша ягоди (или малини), почистени и измити
2 чаши боровинки, почистени и измити
½ чаша захар
2 с.л. лимонов сок
4 банана
1 с.л. мед
1 пакетче суров сусам

Приготвяне:

Ягодите и боровинките се смесват в купа, покриват се със захарта и лимоновия сок и се разбърква леко. Поставят се в хладилник за около 30 минути. След това се прибавят бананите, обелени и нарязани на полукръгчета. Разбъркват се внимателно с горските плодове, обливат се с меда и цялата тази сладка прелест се поръсва със суровия сусам.

Паста от боровинки

Продукти:
500 г боровинки
15 г брашно
50 г краве масло
230 г прясно мляко
сол

Приготвяне:

Брашното се пържи, докато стане златисто. Слагат се смачканите боровинките и се обръщат няколко пъти. Сипва се прясното мляко. Посоляват се и пюрето се вари няколко минути. Поднася се топло като чудно вкусна гарнитура към всяко месно ястие.

  • 5 неочаквани ползи от сладоледа
  • 33 звезди, които гордо демонстрират секси тела в социалните мрежи
  • Най-забавните плажни снимки
  • Кои са модерните цветове и прически през топлия сезон
  • Стряскащо: Какво става с кожата ни, ако не сложим слънцезащитен крем
  • 7 вида напитки, които обожаваме през лятото
  • Подготовка за комфортна почивка
  • Идиличното детство на село през погледа на Изабела Урбаниак (снимки)
  • Как да си направите бижута от миди
  • 3 кулинарни вълшебства с диня