Лимоново сладко

Продукти:
сокът и кората от 4 лимона
200 г пудра захар
100 г краве масло на кубчета
3 яйца + 1 жълтък

Приготвяне:
Сложете кората и сока от лимон, захарта и маслото на водна баня. Разбърквайте, докато съставките се разтопят. Разбъркайте яйцата и жълтъка и ги изсипете към лимоновата смес. Оставете тенджерата с продуктите около 10 минути на котлона, докато се получи достатъчно гъста микстура. Отстранете от котлона и осатавете да се изстуди. Бъркайте от време на време. Разпределете изстиналото сладко в буркани и затворете. Съхранявайте в хладилника, докато дойде сюблимният момент на похапването им.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Рулца с лимонов крем

Продукти:
1 пакет бутер тесто
100 г крема сирене
2 с.л. захар
1 пакет ванилия
½ ч.ч. лимоново сладко
За глазурата:
½ ч.ч. пудра захар
1 ч.л. лимонв сок
1 ч.л. вода

Приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. Развийте тестото и го разрежете на 4 правоъгълника. Стоплете крема сиренето на котлона. Добавете захарта и ванилията. Разбъркайте добре и разпределете върху правоъгълниците. Добавете лимоновото сладко и размажете равномерно. Навийте на руло по дължина и разрежете всеки от правоъгълниците на 4 парчета. Подредете ги в тавичка за печене (с диаметър 20-22 см) с малко разстояние между тях. Печете 20 минути до зачервяване. Разбийте съставките за глазурата до получаване на гладка смес и полейти още топлите рулца.

sourkrautkrafts.blogspot.com

 

Лимончело (домашен лимонов ликьор)

Продукти:
10 големи лимони
1 с.л. чист спирт (95%)
1 кг захар
1 ½ л вода

Приготвяне:
Обелете лимоните и сложете обелките от кората в голям буркан.  Залейте ги с алкохола, захлупете добре и приберете на хладно в продължение на 20 дни.
Сварете водата и захарта за 5 мин. Полученият захарен сироп оставете да се охлади. Прецедете алкохола през ситна цедка. Прибавете го към охладения сироп. Разбъркайте добре и... наздраве! Насладете се на най-дъхавото и изкусително домашно лимончело!

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Лимонов пудинг

Продукти за 6-8 порции:
настъргана кора на 3 лимона
100 г пудра захар
500 мл мляко
3 яйца
4 жълтъка

Приготвяне:
Смесете коричките с пудрата захар. Добавете млякото и сложете на котлона да се затопли. Разбърквайте от време на време. Изключете котлона преди сместа да заври и я оставете за 1 час похлупена, така че млякото да поеме аромата на корите. Разбийте яйцата и жълтъците и добавете постепенно млякото към тях. Разбъркайте винмателно, прецедете сместа за по-гладка структура на крема. Налейте в малки купички. Поставете в дълбока тава с гореща вода и сложете в предварително загрятата на 150 градуса фурна за около 40 минути. Оставете да се охлади на стайна температура. Съхранявайте крема в хладилник. Преди сервиране отделете с нож крема от страните на купичките и обърнете в чиния.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Лимонов пандишпанен сладкиш с целувчена глазура

Продукти:
За пандишпаненото тест:
125 г краве масло
125 г ситна кристална захар
2 яйца
125 г брашно
1 ½ ч.л. бакпулвер
6 с.л. сладко от лимон
За крема:
300 мл прясно мляко
300 мл пълномаслена сметана
1 шушулка ванилия
4 яйца
75 г кристална захар
За целувчената глазурата:
4 белтъка
225 г пудра захар

Приготвяне:
Напълнете формата за торта (или малки формички за сладкиши) с пандишпаненото тесто и крема, поставете я във фурната и печете на водна баня. Водата равномерно ще разпръсне топлината във фурната, благодарение на което кремът ще се сгъсти до нежна мека консистенция и няма да се образуват бучки.
Покрийте сладкиша с продуктите за глазурата (белтъците и захарта) и веднага го поставете във фурната, където глазурата бързо ще се зачерви. Наблюдавайте го, докато придобие нежен златист загар и веднага го извадете.