Шотландски чаен сладкиш

Продукти за 1 тава:

200 г брашно
50 г нишесте
50 г смелни белени бадеми
100 г пудра захар
200 г краве масло
1 щипка сол

Приготвяне:

Смесете и разбъркайте брашното, бадемите, пудрата захар, маслото и солта. Месете до гладко тесто върху поръсена с брашно работна повърхност. Оформете на топка, увийте във фолио сложете да престои 30 минути на студено. След това разделете тестото на две. От всяка половина оформете топка. Застелете тавата с хартия за печене. Вътре сложете топките тесто и с длани оформете два кръга с дебелината на пръст. Върху кръговете маркирайте с нож 8 парчета. Надупчете ги леко на равни разстояния, а по краищата направете резки (подобно на тези на обикновените бисквити). Оставете сладкиша да престои на хладно 1 час. След това печете сладкиша на 180 градуса около 30 минути. Извадете от фурната. Оставете 15 минути в тавата да се охлади. Поднесете с топъл или студен дъхав чай. Готовият сладкиш се полива с приготвена по указанието на опаковката бяла глазура и се прави украса по избор. На снимката сладкишът е декориран с националните символите на Шотландия и Ирландия.

Традиционен шотландски сладкиш, Снимка: ronnas.blogspot.com

Немски шоколадови бретцели

Продукти за 100 броя (4 плитки тави):

250 г краве масло
400 г пудра захар
2 пакетчета ванилия
1 яйце+1 жълтък
350 г брашно
1 щипка сол
3 с.л. тъмно какао на прах
10 г кокосово масло
по желание 3-4 с.л. какао, 2-3 с.л. настърган млечен шоколад или кокосови стърготини за поръсване

Приготвяне:

За тестото разбийте маслото на пяна. Добавете последователно с разбъркване 100 г пудра захарта, ванилията, жълтъка и яйцето. Брашното и солта пресейте отгоре и разбъркайте. От хартия за печене изрежете 4 парчета с размера на тавите. На гърба на хартията с помощта на шаблон или с форма за изрязване на тесто изрежете еднакво големи бретцели. Напълнете шприца с тесто. Във всяка тава по начертаните мостри шприцовайте бретцели. Печете ги в предварително загрятата на 200 градуса фурна 10-15 минути до златистожълто. Извадете ги от фурната и ги сложете върху решетка за сладкиши да изстинат.

За глазурата разбъркайте останалата пудра захар с какаото, кокосовото масло и 2 с.л. вряло вода. Потапяйте бретцелите една след друга в глазурата и ги оставяйте да изсъхнат върху алуминиево фолио. По желание, преди да се втвърди глазурата, поръсете с какао на прах или кокосово стърготини.

Шоколадови бретцели, Снимка: ronnas.blogspot.com

Уелски маслен кейк

Продукти за 1 форма:

150 г краве масло
100 г захар
3 яйца
200 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 с.л. прясно мляко
50 г светли стафиди
2 с.л. тръстикова захар
1 ч.л. канела на прах
1 щипка сол
масло за намазване на формата

Приготвяне:

Намажете формата с масло и застелете с хартия за печене. Разбийте на пяна 100 г масло заедно със солта и захарта. Добавете яйцата едно по едно, продължете да разбърквате. Добавете брашното с бакпулвера и отново разбъркайте. Накрая сипете стафидите и прясното мляко.Полученото тесто изсипете в намазаната с масло форма. Печете в предварително загрята на 190 градуса фурана 15-20 минути, докато бухне добре и стане твърдо и златистожълто. За глазурата в купа смесете останалото масло, тръстиковата захар и канелата. Готовият сладкиш извадете от фурната и полейте с маслената смес. Оставете да попие.

Уелски маслен сладкиш, Снимка: myfamousrecipe.wordpress.com

 

Индийски сладкиш с фурми и орехи

Продукти за 1 форма:

200 г сушени фурми
50 г масло
1 ч.л. сода бикарбонат
150 г кафява захар
2 яйца
300 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 ½ ч.л. подправки – канела, карамфил, индийско орехче
1 щипка сол
120 г счукани орехи

Приготвяне:

В малка тенджера сложете да заври 250 мл вода. Междувременно изчистете фурмите от костилките. Смесете в купа заедно с маслото и содата и залейте с врящата вода. Разбъркайте сместа, докато маслото се разтопи, след което оставете да се охлади. Застелете дъното на намазнената форма с хартия за печене. В голяма купа сложете захарта и яйцата и разбийте на сняг, докато захарата се разтопи. Добавете сместа с фурмите и разбъркайте. Брашното, заедно с бакпулвера, подправките и солта пресейте отгоре и размесете. Поставете тестото във формата и го загладете. Печете в предварително загрятата до 180 градуса фурна 60-90 минути, докато сладкишът бухне добре. Извадете от фурната и оставете 5 минути да изстине. След това отстранете сладкиша от формата и оставете да се охлади напълно.

Индийски сладкиш с фурми и орехи, Снимка: closetcooking.com


Още сладки идеи от кухните по света:

4 традиционни сладкиша от Южна Америка >>

Тирамису, моя любов! >>

Сахер – класика в света на тортите >>

Бисквитен коблер с вишни >>