Алфахорес, или южноамерикански бисквити

Продукти:
1 ¾ чаши царевично нишесте
1 ч.ч. брашно
½ ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
1 чаша масло
½ ч.ч. пудра захар
1-2 с.л. писко * или бренди
1 ч.л. ванилия
1 чаша дулсе де лече **
½ чаша кокосови стърготини

Приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса. Поставете царевичното нишесте, брашното, бакпулвера и солта в купа и разбъркайте за кратко. Нарежете маслото на малки парченца и го добавете към сместа от брашно. Омесете с ръце до получаване на гладко тесто.

Добавете пудрата захар, ванилията и алкохолната напитка и разбъркайте с ръце, докато тестото придобие хомогенна и гладка консистенция. Добавете още 1-2 с.л. писко, ако тестото е твърде ронливо, за да се оформи по-лесно на топка. Сложете го в хладилника за 30 минути. Охладеното тесто разточете и го нарежете на кръгчета с диаметър около 5 см. Подредете ги върху тава, застлана с хартия за печене с леко разстояние между тях. Печете бисквитките 10-15 минути до златистокафяво. Извадете ги и ги оставете да се охладят, за да се стегнат. Намажете обилно бисквитките с дулсе де лече. Всяка покрийте с по още една бисквитка отгоре. Оваляйте краищата им с кокосовите стърготини.

* Писко – силна перуанска алкохолна напитка, която се приготвя от мускатово грозде. В превод от езика на индианското племе machupo означава "летяща птица"
** Дулсе де лече - консерва сладко от сварено на много бавен огън мляко с обилно количество захар. Можете да опитате и със сгущенка (кондензирано мляко), ако близо до вас има магазин с руски стоки :)

Снимка: httpblogs.food24.com

 

Бразилски мус с маракуя

Продукти за 4 порции:
8 плода маракуя
¼ чаша вода
1 с.л. желатин
2 с.л. ром или портокалов ликьор
1 с.л. захар
400 мл подсладено кондензирано мляко
2 чаши бита сметана
½ чаша счукани ядки макадамия
¾ чаша настъргани кокосови стърготини
пресни плодове за гарнитура

Приготвяне:

Разделете плодовете маракуя на две половини и оберете вътрешността, като я сложите в купа. Размачкайте с пръсти и поставете на слаб огън заедно с 1/4 чаша вода и желатин за ок. 2-3 минути, като разбърквате, докато сместа се втечни, а желатинът се разтвори, като внимавате да не кипне. Прецедете със ситна цедка и оставете в хладилник за 30 минути, като разбърквате от време на време. Отделете няколко семенца за украса.

След това към сместа добавете захарта и подсладеното кондензирано мляко. Разбийте сметаната в предварително изстудена купа до получаване на гладък крем. Изсипете 1/3 от него в подготвената смес от маракуя, мляко и захар. Разбъркайте до получаване на еднородна смес и добавете втората част от сметаната. Повторете и след като добавите третата. Сложете да престои в хладилника за 1 час. Украсете с отделените семенца маракуя. Поръсете с ядките и по желание гарнирайте с още пресни плодове.

Снимка: contactoconlodivino.blogspot.com

 

Пикаронес, или понички с тиква и сладки картофи

Продукти:
400 г тиква
400 г батати
3 канелени пръчици
2 ч.л. анасонови семена
2 ч.л. карамфил
1 с.л. суха мая
1 с.л. захар
2 яйца
1/4 чаша писко или бренди
3 чаши брашно
1 ч.ч. олио
¼ чаша меласа
1 ½ чаши кафява захар
1 портокал
2 лимона
½ чаша вода

Приготвяне:

Напълнете голям съд с вода и оставете да кипне. Добавете 2 от канелените пръчици, анасоновите семена и едната чаена лъжичка карамфил към водата. Обелете бататите и ги нарежете на големи парчета. На едро нарежете и тиквата. Така нарязаните зеленчуци варете, докато омекнат. Извадете първо тиквата, а след това и бататите. Отцедете и запазете ½ чаша от останалата вода да се охлади.

След като тиквата и картофите изстинат, ги пасирайте. В отделен съд разтворете маята, захарта и запазената охладена вода. След 5 минути (време, в което да се разтвори маята) добавете яйцата, солта, охладените пюрирани тиква и картофи, брендито и омесете. След това постепенно добавете брашното, като месите в продължение на 5 минути, докато се получи гладко и лепкаво тесто. Покрийте и оставете да втаса и да се надуе на топло място около 2 часа.

Пригответе сироп от портокаловия сок, меласата, захарта, портокаловата кора, сока от зелените лимони, третата пръчица канела, втората чаена лъжичка карамфил и ½ чаша вода в голяма тенджера. Оставете да заври, като разбърквате. Оставете сиропа да се сгъсти на тих огън около 15 минути.

След като тестото втаса, загрейте олиото в тиган. От тестото оформете малки гевречета и ги пържете в силно сгорещената мазнина. След като се изпържат, отцедете от мазнината върху решетка и подредете в сервирната чиния. Залейте с охладения сироп.

Снимка: perudelights.com

 

Бригадейро, или бразилски шоколадови бонбони

Продукти:
1 кутийка подсладено кондензирано мляко
3 с.л. какао на прах
1 с.л. масло
ванилия

Приготвяне:

В средно голяма тенджера смесете млякото, какаото и маслото. На умерен огън варете около 8-10 мин., докато сместа започне да се сгъстява. Свалете сместа от огъня, добавете ванилията, разбъркайте и оставете да се охлади. От тестото направете малки топчета, които можете да оваляте по желание с пудра захар, кокосови стърготини, орехови ядки или шоколадови пръчици. Поднесете охладени и обвити в хартиена подложка.

Снимка: packagedfacts.blogspot.com