Кейк със сини сливи

Продукти:
1 ч.ч. захар
2 яйца
2 ч.ч. брашно
1бакпулвер
2 ванилии
1ч.л. канела по желание
70 г масло
6-7 средно големи сини сливи
1 ч.ч. прясно мляко

Приготвяне:
Разбийте енергично яйцата със захарта и млякото. Добавете разтопеното масло, канелата и ванилиите и продължете да бъркате. Постепенно добавете и пресятото брашно с бакпулвера. Изсипете вътре и по стените нарязаните на половинки сливи и разбъркайте сместа с дървена лъжица. Намажете с олио правоъгълна тавичка с размери 30 на 20 см и сипете тестото. Печете сладкиша в загрята на 180 градуса фурна около 25 минути. Извадете го и по желание поръсете с пудра захар. Може да декорирате и с кокосови или шоколадови стърготинки.

Препоръчано и изпитано! Опитването - задължително!

Тарта със сини сливи

Продукти:
150 г брашно
125 г + 3 с.л. захар
125 г смлени лешникови ядки
1 яйце
125 г студено краве масло
600 г сини сливи
пудра захар

Приготвяне:
Смесете брашното, 125 г захар и ядките. Омесете тесто, като добавите яйцето, маслото на късчета и 1 с.л. студена вода. Увийте го в найлоново фолио и оставете в хладилника за 30 минути. Междувременно разрежете сливите на половинки и отстранете костилките. Нарежете плодовете на тънки резени по дължина. Разточете тестото и го сложете в тавичка покрита с хартия. Разпределете в кръг част от плодовете, като по края оставите около1,5 см свободна ивица. Поръсете сливите с 1 с.л. захар и прегънете върху тях краищата на тестото, като леко притиснете. Печете 15-20 минути при 200 градуса. Останалите сливи пюрирайте с 2 с.л. захар. Кипнете сместа и добавете 2 с.л. вода, варете при непрекъснато бъркане около 5 минути. С полученото пюре намажете сливите върху тартата и върнете в печката за още 10 минути. Когато сладкишът изстине, поръсете с пудра захар.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Пай със сини сливи и круши

Продукти:
450 г брашно
100 г захар
сол
300 г студено краве масло
100 г бадемови щифтове
800 г сини сливи
4 круши
2 ч.л. нишесте
2 с.л. захар
100 г пудра захар
1 с.л. лимонов сок

Приготвяне:
От брашното, захарта, солта и маслото омесете тесто, както е описано в по-горната рецепта. Увийте го в найлоново фолио и оставете в хладилника за 1 час. Изпечете бадемите в тиган без мазнина. Разполовете сливите и извадете костилките. Отстранете семките от крушите и ги нарежете на парченца. Смесете ги със сливите, бадемите, нишестето и захарта. Разточете половината от тестото, сложете го във формата за печене и го оформете покрай стените. Надупчете основата с вилица. Отгоре разпределете сливите и крушите. Разточете останалото тесто и го разположете върху плодовете. Запечатайте краищата на горната и долната тестена кора и ги обърнете надолу. С малък нож ги отстранете от стените на тавичката, за да не изгорят. Отгоре направете десетина процепа, за да може паят да "диша". Печете в предварително загрята фурна на долното ниво около 40-50 минути при 200 градуса, като на 30-та минута покриете сладкиша с алуминиево фолио. След като го извадите от фурната, оставете пая да изстине за около 1 час и внимателно го извадете от тавичката. Намажете го с глазура от пудра захар, лимоново сок и 1-2 с.л. вода.

Сладкиш с целувчена коричка

Продукти:
800 г сини сливи
4 яйца
125 г краве масло
250 г захар
1 пакетче ванилия
щипка сол
150 г брашно
75 г нишесте
2 ч.л. бакпулвер
50 мл сметана
50 г филирани лешници
1 ч.л. лимонов сок

Приготвяне:
Разбийте до кремообразна смес маслото, 100 г захар, ванилията и солта. Добавете последователно 1 цяло яйце и 1 жълтък. Прибавяйте с редуване сметаната и предварително смесените брашно, нишесте и бакпулвер. Намаслете тавичка и поръсете с филираните лешници. Изсипете тестото и загладете. Разпределете равномерно разполовените сливи и печете в предварително загрята фурна на 175 градуса около 45 минути. Пет минути преди края разбийте останалите белтъци с лимоновия сок и 150 г захар. Намажете сладкиша и върнете във фурната. Печете 5-8 минути при същата температура.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos