Банички със сьомга и тцатцики

Продукти за 4 порции:
375 г пакет бутер тесто
160 г филе от сьомга , нарязано на правоъгълници (ок. 1-2 см)
120 г замразена бакла
25 г копър
25 г пресен лук
1 яйце, разбито
100 г сирене (рикота)
½ краставица
200 г цедено кисело мляко
1 скилидка чесън, счукана

Приготвяне:
Поставете парчетата сьомга в купа и добавете замразената бакла и зелените поправки. Посолете и разбъркайте добре. Развийте тестото, като го оставите върху хартията, в която е опаковано, и го нарежете на 4 парчета. Намажете го с яйцето с помощта на четка. Разпределете сместа със сьомга върху четирите парчета тесто, като направите купчина в средата и оставите свободна повърхнст по края отгоре и отдолу, както и в краищата по дължина. Поставете сиренето върху купчинките смес със сьомга. Сгънете краищата на тестото по дължина, така че да се съберат върху плънката, и ги притиснете, за да се съберат. Притиснете страните, за да запечатат плънката.

Прехвърлете баничките в тавичка за печене и ги намажете с яйце. Печете 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато бухнат и станат златисти. Докато баничките се пекат, настържете краставицата в сито и притиснете, за да отцедите излишната течност. Смесете краставицата  с киселото мляко и чесъна. Сипете тцатциките в купа и сервирайте с горещите банички със сьомга.

Рози от кисело мляко

Продукти за 4 порции:
2 ч.ч. желатин
50 мл вода
300 г кисело мляко
150 мл прясно мляко
захар на вкус
4-5 ягоди
7-8 бисквити
2-3 с.л. кондензирано мляко

Приготвяне:
Накиснете желатина във водата. Разбийте киселото и прясното мляко със захарта и няколко ягоди, намачкани с вилица. Разбъркайте добре. Прецедете сместа през сито, за да се отстранят ягодовите семенца. След 15 минути разтопяване на желатина на водна баня го свалете да се охлади. Внимателно го изсипете на тънка струйка при млечната смес и разбъркайте. Изсипете сместа в силиконови формички с фигурка на рози, като оставите малко от обема им незапълнене. Сложете ги в хладилника, за да се стегне кремът. Натрошете бисквитите и ги смесете с кондензираното мляко. Когато вече розите почти са стегнати, добавете по малко от сместа с бисквитки, за да се получи блат. Оставете розите още малко да се охладят. Ще полуите изключително вкусно и красиво кремче с блат.

saveur.com

Пролетна салата с пиле, фурми и ментово кисело мляко

Продукти за 4 порции:
4 пилешки гърди без кожа, по ок. 125 г всяко
2 счукани скилидки чесън
1 ч.л. индийско орехче
3 с.л. зехтин
1 маруля, накъсана
150 г рукола
4 стръка зелен лук, нарязани
400 г репички
8 крехки стръка мента, нарязани + допълнителни за украса
4 с.л. микс от семена (например: слънчогледово, ленено, тиквено и сусам)

Приготвяне:
Поставете пилешките гърди в плитък огнеупорен съд или тавичка. Поръсете с малко сол и пипер, чесъна, индийското орехче и зехтина, след което обърнете парчетата пилешко няколко пъти, за да се покрият равномерно с подправките. Сложете тавичката във фурната на висока степен и печете пилето около 10 минути, като объренете веднъж, докато се зачерви добре от двете страни. Оставете пилето в тавичката, за да добавите топинга. Докато пилето се пече, семесете марулята, руколата, зеления лук и репичките. Разпределете салатата в четири големи чинии. Разбъркайте ментата и киселото мляко и оставете настрани.

Обърнете пилето и го поръсете със семената, като ги притиснете към него с лъжицата. Печете 10-20 секунди, за да се затоплят и покафенеят семената. Добавете фурмите и ги разбъркайте със семената и соса около пилето. Нарежете пилето и го подредете върху салатата заедно с фурмите и семената, като ги залеете със соса от печенето. Поръсете с ментовия млечен дресинг и декорирайте с мента.

Сусамени соленки с кисело мляко

Продукти:
1 ч.ч. разтопено краве масло
1 ч.ч. кисело мляко
2 яйца
200 г сирене
1 ч.л. сол
1 с.л. амонячна сода
брашто
сусам

Приготвяне:
Разтоверете в киселото мляко амонячната сода. Прибавете маслото, едното яйце, солта и брашното, колкото поеме от сместа. Замесете тесто и го оставете да престои 2 часа. След това го разточете на кора и нарежете на кваратни парчета. В средата на всяко квадратче поставете плънка от стрито сирене, размесено с яйце. Прегънете по диагонал квадратчетата. Оформените като триъгълници соленки притиснете в краищата, намажете ги с разибто яйце, поръсете ги със сусам, наредете ги в намазнена тава и печете в умерена фурна.

Thinkstock/Guliver Photos