Праскови с шоколадова заливка и ликьор

Продукти:
100 г черен шоколад на парчета
80 мл квасена сметана
2 с.л. кафеен ликьор
2 с.л. кафява захар
4 с.л. ванилов сладолед
4 зрели праскови

Приготвяне:
Сложете шоколада, сметаната, ликьора и захарта в огнеупорна купа или съд и оставете продуктите да се смесят на водна баня за 5 минути. Бъркайте от време на време. Поставете в тавичка прасковите, нарязани на половинки и леко ги запечете по желание. Преди сервиране покрийте всяка от тях с лъжица сладолед и полейте с шоколадово-ликьорения сос.

Брускети с мед, рикота и ванилени праскови

Продукти:
250 г рикота (или друго десертно сирене)
2 с.л. мед
180 мл вода
100 г пудра захар
2 ч.л. ванилия
250 г праскови на малки кубчета
6 тънки филии хляб
захар за поръсване

Приготвяне:
Смесете рикотата и меда. Покрийте с кухненско фолио и оставете в хладилника. Сложете захарта във водата на средна температура и бъркайте, докато се разтопи. Добавете ванилията. Оставете леко да къкри 10 минути, докато се получи леко гъст сироп, без да бъркате. Нека да се охлади поне 20 минути на стайна температура. Прибавете прасковите. Покрийте с фолио и оставете в хладилника, за да се накиснат плодовете. Загрейте фурната на висока температура, изпечете филийките от двете страни по 2 минути. Намажете хляба с рикотената смес, добавете отгоре прасковената микстура, като поръсите със захар. За още по-голям финес и разкош може да декорирате с няколко горски плодчета по желание (къпини, малини или боровинки).

secretlifeofachefswife.com
            

Прасковени кнедли със сметанова заливка

Продукти:
За тестото:
250 г брашно
1 яйце
240 мл хладка вода
щипка сол
За плънката:
250 г извара
100 г праскови
2 с.л. кафява захар
За заливката:
2 с.л. заквасена сметана
2 ч.л. кафява захар
1 ч.л. канела

Приготвяне:
За да направите тестото, разбийте яйцето със солта, прибавете брашното към него и излейте водата. Месете върху набрашнена повърхност, докато се получи гладко и стегнато тесто. Оставете 15 минути на стайна температура. За да направите плънката, смесете прасковите със захарта. Разбъркайте ги с изварата. Разточете тестото на много тънко. Изрежете с помощта на чашка кръгчета и в центъра на всяко сложете от плънката. Овлажнете ръбчетата на тестото с вода и завийте краищата. Кипнете вода в голяма тенджера и сложете кнедлите да врят 5 минути или докато изплуват на повърхността. За да направите заливката, смесете сметаната, захарта и канелата. Изсипете върху топлите кнедли.