В Австрия подготовката за посрещането на коледните празници започва на 6 декември, когато и в Австрия, и у нас, се отбелязва деня на св. Никола. В някои традиционни австрийски домове още на този ден елхата се украсява, а под нея се слагат готовите и опаковани коледни подаръци. Те се отварят след празничната вечеря на 24 срещу 25 декември. А празничната трапеза блести от присъствието на неотменния коледен шаран, а изкусителният ябълков щрудел и неподражаемата торта Сахер са задължителните коледни десерти.

Коледен шаран

Продукти:
1 шаран
5-6 лъжици олио
3 моркова
1 глава целина
магданоз
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
2 дафинови листа
1 стрък мащерка
10-тина зрънца черен пипер
сол.

Приготвяне:
Целината се изчиства и нарязва на тънки дълги ивици. Лукът и морковите се нарязват на филийки.  Скилидките чесън, дафиновия лист, мащерката и черния пипер се увиват в марличка, заливат се с 4 чаши гореща вода и се слагат да се варят заедно с лука, морковите и целината около 1 час. След това марличката с подправките се отстранява. Сварените зеленчуци се отцеждат, посоляват се и се напръскват с 1 с.л. оцет. Прехвърлят се в широк съд, в който е поставен предварително измития, почистен и нарязан шаран, полят с мазнина. Захлупва се плътно с капак и се вари 45 минути. Преди поднасяне може да се украси с филирани бадеми.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Виенски щрудел с ябълки и орехи

Продукти:
За тестото:
250 г брашно
щипка сол
1 яйце
100 г топла вода
20 г олио
За престояване на тестото:
1 купа с олио

За плънката:
150 г галета,запечени в тиган на котлон с масло
150 г канелена захар
140 г захар
170 г стафиди, накиснати за няколко часа в ром
10 мл лимонов сок, за поръсване на ябълките
1 кг ябълки, обелени и нарязани
За поръсване:
пудра захар

Приготвяне:
Брашното се пресява в купа. Добавят се останалите съставки за тестото и се меси до получаване на меко еластично тесто, което се оформя на топка и се слага в купа, пълна с олио, за около 30 минути. Нарязаните ябълки се поръсват с лимонов сок, за да не потъмнеят. Накиснатите в ром стафиди се изцеждат. Всички съставки се изсипват в купа и се разбъркват добре.
След като тестото се извади от купата с олио, се поръсва с брашно от всички страни.
Разточва се на тънка кора, като в единия й край се слага част от плънката. Навива се на руло с помощта на кърпа. Краищата се завиват като бонбони и се подпъхват под щрудела. С помощта на кърпа щруделът се пренася в голяма тава, намаслена и поръсена с галета. Поставя се със загъната страна надолу, за да не се отвори по време на печенето. Намазва се с разтопено масло.

Щруделът се пече в предварително загрята на 190 градуса фурна до златисто. След като се извади, се намазва с разтопено масло, оставя се да изстине и едва тогава се поръсва обилно с пудра захар.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Торта Сахер

Продукти:
За тестото
6 яйца
140 г натурален шоколад
150 г масло
150 г пудра захар
1 пакетче ванилин
125 г брашно
1 щипка бакпулвер
1 щипка сол
масло за формата
За глазурата
4 с.л. конфитюр от кайсии (по оригиналната рецепта)
200 г натурален шоколад
5 г кокосово масло

Приготвяне:
Дъното на формата се застила с хартия за печене. Жълтъците се отделят от белтъците. Белтъците се разбиват на твърд сняг и се слагат в хладилника. Шоколадът се начупва и се разтопява. Маслото, пудрата захар, ванилина и жълтъците се разбива с миксера на пяна. Брашното, бакпулвера и солта се смесват, разбиват се добре и се добавят при непрекъснато бъркане към шоколадовата смес. Накрая се сипва яйчената смес.

Тестото се слага във формата и се заглажда, като в краищата леко се повдигат. Пече се в предварително загрята на 160 градуса фурна. Сладкишът се изважда от фурната и оставя да си отдъхне 5 минути. Подвижната част на формата се отстранява. 

Тортата се покрива с хартия за печене, затиска се с дъска за рязане и се оставя да изстине. Тортата се намазва равномерно с конфитюра. Накрая тортата се залива с глазурата, приготвена от разтопения шоколад и кокосовото масло. Тортата се прехвърля  в поднос и се сервира, след като глазурата се твърди.

Снимка: mybestgermanrecipes.com