Изтънченият вкус на плодовите десерти се дължи именно на шоколада. Опитайте...

Шоколадово-портокалов мус

Продукти за 4-6 порции:

1 ч.ч. бита сметана
2 с.л. портокалова кора
1 с.л. прясно изцеден портокалов сок
3 яйца
1/8 ч.л. ябълков оцет
2 с.л. захар
250 г черен шоколад

Приготвяне:
Разбийте сметаната с миксер до получаването на на мека, гъста пяна. Добавете портокаловата кора и сока и бъркайте още 2 минути. Разбийте белтъците на 3-те яйца и оцета. Постепенно прибавете захарта и продължете да бъркате, докато се получи гъста смес. Разтопете шоколада на водна баня, добавете жълтъците и разбъркайте. Смесете ¼ от белтъчната смес с шоколадовата. Постепенно на три равни части прибавете останалите белтъци и сметаната. Разбъркайте добре. Поставете в купички и оставете хладилника за 2 часа, за да стегне. Сервирайте с резенче портокал.

 

Шоколадово-бананов крем

Продукти за 4-6 порции:

2 зрели банана
150 г черен шоколад
50 мл портокалов сок или коняк
3 с.л. захар

Приготвяне:
Обелете и нарежете бананите на парченца. Сложете ги в миксер с портокаловия сок и захарта. Пасирайте. Прехвърлете в тенджера, варете 5 минути, като разбърквате постоянно. Дръпнете от огъня и добавете начупения на парченца шоколад. Разбъркайте, за да се разтопи шоколадът. Разпределете в 4 чашки и охладете преди сервиране. Поръсете с орехови ядки по желание.

 

Лимонов крем с шоколад

Продукти за 4-6 порции:

настърганата кора на 3 лимона
100 г пудра захар
500 мл прясно мляко
3 яйца
4 жълтъка
100 г разтопен черен шоколад

Приготвяне:
Смесете лимоновите кори с пудрата захар. Добавете млякото и сложете на котлона да се затопли. Разбърквайте от време на време. Изключете котлона, преди сместа да заври, и оставете под капак за 1 час, така че млякото а поеме аромата на корите. Разбийте яйцата и жълтъците и добавете постепенно млякото към тях. Разбъркайте внимателно. Отстранете образувалата се пяна по повърхността с лъжица и прецедете сместа. Налейте в малки купички, поставете в дълбока тава с гореща вода и сложете в предварително загрята на 150 градуса фурна за около 40 минути. Оставете да се охлади на стайна температура, а след това сложете в хладилник да се стегне. Отделете с нож крема от стените на купичките и обърнете в чиния преди сервиране. Облейте всяко с по 1 с.л. разтопен черен шоколад.