Освен с великолепните си вкусови и козметични качества, лененото семе се отличава и с удивителните си лечебни свойства. Ежедневната консумация при жените спомага за хормоналния баланс, плодовитост и овулация. Редовният прием регулира месечния цикъл, възпрепятства образуването на кисти и защитава от образуването на някои видове рак. Подсилва обмяната на веществата, укрепва имунната система, подобрява функциите на черния дроб, благоприятства сърдечно-съдовата система.

Мъфини с ленено семе

Продукти:
225 г пшенично брашно
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
70 г краве масло
2 с.л. мед
2 с.л. прясно мляко
1 пак. Бакпулвер
4-5 с.л. ленено семе

Приготвяне:
Разбъркайте отделно сухите и течните съставки за тестото, като предварително разтопите и втечните меда на слаб огън. Сухите съставки прибавете към течните. Напълнете формичките  за мъфини до 2/3 от обема им и печете на 180 градуса около 30 минути.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Брауни с ленено семе

Продукти:
120 г краве масло
2 ч.ч. захар
1 пакетче ванилия
4 яйца
½ ч.ч. какао на прах
щипка сол
120 г черен шоколад
2 ч.ч. смляно ленено семе
1 с.л мая на прах
1/3 ч.ч. сладкарска сметана
2/3 ч.ч. вода
1 ч.ч. счукани орехи

Приготвяне:
Фурната се загрява на 180 градуса, като дъното на тавичка се намазва с масло. Размекнатото на стайна температура масло се разбива на крем с тел или миксер заедно със захарта. При непрекъснато разбъркване се прибавя ванилията и едно по едно яйцата. Добавят се какаото и солта  и отново се разбърква. Към получената хомогенна смес се прибавя стопения на водна баня шоколад и се разбърква до пухкав крем. Добавя се лененото семе и останалите продукти, разбърква се добре. Тестото се изсипва в тавичката и се печете  за 35-40 минути. След като изстине, сладкишът се нарязва на малки квадратчета. Ако престои една нощ, ще стане още по-вкусен.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Питка с ленено семе

Продукти:
1 ч.ч. вода
1/3 ч.ч. мляко на прах
2 с.л. мед
2 с.л. зехтин
3,5 ч.ч. брашно
¼ ч.ч. смляно ленено семе
1 с.л. пшеничен глутен
2 ч.л. сол
2 ч.л. суха мая

Приготвяне:
Замесва се тесто от изброените продукти и се оставя да втаса 1 час на топло. Оформя се кръгла питка и се пече на 180 градуса за около 40 минути.

Снимка: binysrecipes.blogspot.com