Сладкиш с карамелизирани ядки и крем

Продукти за 12 порции:
3 яйца
1 ч.ч. захар
200 г кисело мляко
1 ч.л. бакпулвер
3 с.л. какао
1 1/3 ч.ч. брашно
½ ч.ч. олио
За карамела:
3 с.л. захар
2 с.л. вода
50 г орехи или лешници
За крема:
½ л прясно мляко
6 с.л. захар
10 г желатин
1 к.ч. вода
1 ванилия
4 с.л. брашно
200 кисело мляко

Приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта, смесете содата с киселото мляко и добавете към яйцата. Сложете олиото, какаото, брашното. Разбъркайте добре. Загрейте в отделен съд на котлона захарта за карамела с водата. Щом започне да покафенява, добавете орехите и разбъркайте. Изсипете 2/3 от какаовата смес в намасления съд за печене и разпределете отгоре карамелизираните орехи. Натиснете ги леко, за да потънат, и покрийте с останалата част от тестото. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна 30-35 минути. Разтопете желатина на водна баня, като първо го накиснете в 1 к.ч. студена вода за 10 минути. Загрейте прясното мляко със захарта в отделен съд, отделете малко количество от него и го смесете с брашното. Добавете получената каша постепенно към млякото и разбъркайте на умерен огън до сгъстяване на крема. Сложете ванилията и охладете. Прибавете с разбъркване киселото мляко и разтопения желатин. Залейте с крема изпечения сладкиш и оставете в хладилника за няколко часа да се стегне. Разрежете и декорирайте с цели орехи.

Сладкиш с карамелизирани ядки

Ягодов десерт с кокосово мляко и ядки

Продукти:
300 г кашу
65 г бадеми
100 г фъстъци
1 щипка сол
60 мл лимонов сок
100 мл кокосово мляко
60 г мед
200 г ягоди

Приготвяне:
Накиснете кашуто във вода и оставете за няколко часа. Оберете и пасирайте, като добавите сол. Получената смес сложете в подходяща форма и заравнете. Пасирайте лимоновия сок, кокосовото мляко, меда и бадемите. Сложете 2/3 от сместа върху кашуто. В останалата смес сложете ягодите и разбийте добре. Сложете на равен слой, оставете десерта за 2-3 часа в камерата и сервирайте, като украсите с ягоди.

Ягодов десерт с кокосово мляко и ядки

Оризов сладкиш с лешници

Продукти за 6 порции:
1 ч.ч. ориз
2 ч.ч. вода
1 ч.ч. прясно мляко
4 с.л. пудра захар
30 г фино смлени лешници
1 ванилия
200 заквасена сметана
2 с.л. мед
плодове за декорация

Приготвяне:
Сложете ориза с водата и млякото да се свари. Отцедете го и го намачкайте леко. Поръсете с 2 с.л. пудра захар, лешниците, ванилията и разбъркайте. Останалата пудра захар смесете с битата сметана. За да направите оризовата основа, покрийте дъното на чаша с прозрачно домакинско фолио. Сложете част от ориза, притиснете леко и заравнете. Извадете заедно с фолиото, обарнете в чиния и отстранете фолиото внимателно. Разпределете отгоре част от сметаната и оформете. Гарнирайте с плодове по желание и сервирайте десерта, поръсен с мед или плодов сироп.

Оризов десерт с лешници