По традиция на празничната трапеза на Трифоновден има две основни ястия, без които стопаните и гостите не сядат на масата – т.нар. обредна питка и ароматната пълнена кокошка. Според обичаят домакинята трябва да стане още в ранни зори и да извърти с любов и внимание прясна пита.

Необходимите съставки в миналото били само три – брашно (1 кг), сол (1 ч.л.) и хладка вода (2 ч.ч.). Ако не държите на постната идилия обаче, ние ще ви поднесем по-осъвременена рецепта, обогатена с още някоя и друга съставка, като яйца, прясно мляко и краве масло.

Обредна питка за Трифоновден

Продукти:
1 кг брашно
1 ч.ч. прясно мляко
6 яйца
100 мл хладка вода
250 г краве масло
20 г мая
1 щипка сол
1 ч.л. захар

Приготвяне:
Замесете маята с хладка вода или мляко, щипка сол, лъжичка захар и 1/2 ч.ч. брашно. След като втаса, изсипете в останалото брашно. Отделно разбийте яйцата и заедно с топлото мляко смесете в брашното.

Замесете тестото с ръце, натопени в мазнина. Разделете го на три топки, от които изплетете питка, намазана с жълтък и, по желание, сусам. Отгоре може да украсите питката с фигурки от тесто, изобразяващи слънце.

Обредната пита за Трифоновден изпечете в силна фурна (220 градуса) до готовност.

Пълнена кокошка с ориз и стафиди

Продукти:
1 кокошка
50 мл олио
150 г ориз
1 шепа стафиди
1 кг кисело зеле
500 мл зелев сок
1 с.л. черен пипер
1 шепа ситно начукани орехови ядки
сол на вкус

Приготвяне:
Почистената и измита кокошка поставете в съд на хладно място.
Междувременно почистеният и измит ориз попарете във вряща вода и прибавете към част от ситно нарязаното кисело зеле. Плънката поръсете със стафидите, ядките, солта и черния пипер. Залейте с вода и задушавайте в продължение на 20-30 минути. С така приготвената смес напълнете кокошката, след което я зашийте. Обвийте кокошката със зелеви листа, сложете я в голяма тенджера, наоколо изсипете останалата част от ситно нарязаното зеле.Залейте със зелевия сок. Запечете кокошката на слаб огън до готовност.

Безспорно, присъствието на чаша руйно червено вино ще придаде пълнота и завършеност на всяко едно блюдо върху трапезата на Трифоновден.



Да ви е сладко и... НАЗДРАВЕ!