.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Какъв цвят трябва да е Пижо?

| преди 46 седмици
Досега сте правили мъжа от мартеницата бял? Грешали сте! 

Ядем китайско за обяд, следим каква зодия сме по китайския хороскоп, носим китайски дрехи... Защо да не си вържем и китайска мартеничка? Или пък не! Да научим малко повече за традициите и обредите си, да разкажем на децата си и заедно да направим мартеници, с които да се закичим и да подарим на роднини и приятели на Баба Марта.

На какви мартеници отстъпиха място Пижо и Пенда?Новите мартеници са керамични, с печати, вълнени плъсти и хартиени със семена за посаждане

Мартеницата има магическа сила. Март месец идва като преломен момент между зимата и пролетта, символ на прехода между смъртта и живота,  безплодието и подородието, замръзването и раждането. Като всеки преходен период, и този е опасен. Именно за това хората имат нужда от външна помощ за повече здраве и благополучие. Мартеницата е натоварена именно с такава символика. Слагаме си я, за да бъдем здрави, радостни, да ни предпази от зли очи и болести.

Да си направим мартеница. Част 3
Най-лесната мартеница, която да направим заедно с децата сиНе забравяйте, че конците задължително се усукват в посока наляво

За да запази мартеницата тази своя древна сила, тя трябва да е направена правилно. Белият и червеният цвят са символи на женското и мъжкото начало. Същата символика често присъстват и в сватбената обредност в различни краища на България – булката се облича в бяла рокля, а на ръката на младоженеца се връзва червен конец. По този начин те се превръщат в живи мартеници – булката Пенда и младоженецът Пижо. Ето защо, ако изработвате мартениц, не забравяйте – Пенда е с бели конци, Пижо – с червени.

Защо носим мартеници?Традицията е дългогодишна, но знаем ли откъде идва
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите